Akár -30 fok is lehet

hirek.sk 2017. január 07., 14:32
POZSONY. Az ország teljes területére vonatkozólag rendkívül alacsony hőmérsékleti értékekre figyelmeztet a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. A hőmérséklet akár 30 fokkal a fagypont alá csökkenhet. A figyelmeztetés egyelőre január 9-ig, azaz hétfőig van érvényben. A meteorológusok mindemellett heves szélre, a közutakon pedig hóátfúvások kialakulásának lehetőségére hívják fel a lakosság figyelmét.

A Szlovák Hidrometeorológia Intézet (SHMÚ) honlapján közzétettek alapján a mai nap folyamán az ország egészét tekintve első-és másodfokú riasztás van érvényben a várható rendkívüli hideg miatt. Várhatóan az ország középső felében mérik majd a legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket, ahol a meteorológusok szerint akár -29 fokig süllyedhet a hőmérő higanyszála. A fagypont alatti rendkívüli mélységekbe zuhanó hőmérséklethez mindemellett erős szél és az úttesten keletkező hóátfúvások is párosulnak.

A leghidegebbre azonban nem szombaton, hanem vasárnap hajnalban számíthatunk, amikor is a Csacai (Èadca), a Námesztói (Námestovo), a Turdossini (Tvrdošín), a Liptószentmiklósi (Liptovský Mikuláš), a Poprádi (Poprad) és a Késmárki (Kežmarok) járásokban -30 fokos dermesztő fagyok is lehetségesek.

Az ország fennmaradó területein ugyancsak szokatlanul hideg idő várható. Közép-Szlovákia déli régióiban, ahol másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben, -25 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Az ország nyugati és délkeleti régióira elsőfokú figyelmeztetés vonatkozik, itt -20 fokig zuhanhat éjjel a hőmérő higanyszála.

A fogvacogtató hidegre a heves szél még rátehet néhány lapáttal, s a szakemberek szerint így nagy valószínűséggel a vasárnap sem lesz hófúvásoktól mentes. A legdélebbi járások kivételével a rendkívüli hideg hétfőn is folytatódik.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS