Agresszív migránsok támadták meg a rendőröket Mexikóban

Hírek.sk 2018. október 29., 11:32

Több száz migráns próbált meg erőszakkal áthatolni vasárnap a guatemalai-mexikói határon Tecun Uman városnál, ahol egy héttel korábban halad át az Egyesült Államokba tartó nagy menekültkaraván.

Fotó: archívum
A mexikói hatóságok úgy döntöttek, nem engedik őket belépni, ezért támadták meg őket rendkívül agresszív migránsok. Egy 26 éves hondurasi férfi meghalt. A mexikói kormány tagadja, hogy a fiatalember halálát a rendvédelmi szervek okozták volna.

A szövetségi rendőrség nem visel fegyvert és nem használ gumilövedéket sem – mondta Alfonso Navarrete Prida belügyminiszter. Hozzátette, a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg, amikor a bevándorlók egy kapun át behatoltak Mexikóba.

Képgalériánk:
Fotó: archívum

A dél-mexikói Oaxaca államban lévő Tapanatepecben közben pihenőt tartott az Egyesült Államok felé tartó több ezer emberből álló migránskaraván. Szombaton a bevándorlók szavazással utasították el Enrique Pena Nieto mexikói elnök javaslatát, és úgy döntöttek, folytatják útjukat Mexikóban, ahol áthaladási engedélyt akarnak kérni, hogy eljussanak az Egyesült Államokba.

Nieto hangsúlyozta, terve mindössze első lépés a menekültstátuszhoz jutó emberek ügyének tartós rendezésére. Az államfő kiemelte, hogy az Estas en Tu Casa (Érezd magad otthon) programba az kerülhet be, aki Chiapas vagy Oaxaca déli állam területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják.

Donald Trump amerikai elnök egyébként világosan fogalmazott: nem engedi be az illegális migránsokat az országba.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS