A zimbabwei kormánypárt többséget szerzett a parlamentben

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 01., 11:08

A ZANU-PF kormánypárt többséget szerzett a parlamentben a zimbabwei választáson - derült ki az afrikai ország választási bizottsága által közzétett részleges eredményekből szerdán.

Emmerson Mnangagwa zimbabwei államfő Fotó: AFP

Az Emmerson Mnangagwa elnök vezette tömörülés elsöprő győzelmet aratott, és 109 mandátummal már most többséggel rendelkezik az új parlamentben. A Nelson Chamisa vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért ellenzéki pártnak eddig 41 helyet sikerült megszereznie. További 58 mandátum sorsa még nem dőlt el.

A ZANU-PF akár kétharmados többségre is szert tehet a 210 fős alsóházban, ha még 30 helyet sikerül megszereznie. Ez azt jelentené, hogy a párt kénye-kedve szerint változtathatná az alkotmányt. A ZANU-PF 1980 óta nem talált legyőzőre.

A kormánypártra különösen vidéken szavaztak sokan, míg Chamisa mozgalma a városiak körében volt népszerű.

Hétfőn parlamenti, helyhatósági és elnökválasztást is tartottak Zimbabwében. Szakértők szerint az elnökválasztást a kormánypárt színeiben induló Mnangagwa, a tavaly megbuktatott Robert Mugabe államfő egykori alelnöke nyerheti. Végleges eredmények a hét folyamán, legkésőbb szombatig várhatóak.

Az ellenzék kedden azzal vádolta a választási bizottságot, hogy szándékosan késlelteti az eredmények közzétételét, és választási szabálysértések miatt is tiltakozott. Az MDC saját megbízottjainak információira hivatkozva magának követelte a győzelmet, de ugyanilyen magabiztosnak mutatkozott Mnangagwa elnök is.

0 HOZZÁSZÓLÁS