A venezuelai ellenzék nem kezdett közvetlen tárgyalásokat a kormánnyal

hirek.sk | MTI 2019. május 18., 11:57

A venezuelai ellenzék nem kezdett közvetlen tárgyalásokat a kormánnyal Norvégiában, a felek egyelőre csak felmérik a helyzetet – mondta pénteki rádiónyilatkozatában Stalin González, az ellenzéki többségű parlament második alelnöke, aki maga is jelen van Oslóban, az „előzetes kapcsolatfelvétel” helyszínén.

Stalin Gonzales Fotó: El Nuevo Pais
A helyzet tanulmányozásának a szakaszában vagyunk, nem volt semmiféle közvetlen érintkezés (a kormány delegációjával), nem került sor találkozóra közös helyiségben, konferenciateremben”

– mondta a politikus. Hozzáfűzte: a norvég közvetítők külön-külön találkoztak a kormány és az ellenzék képviselőivel, így egyelőre nem született semmiféle megegyezés.

Stalin González hangsúlyozta: a venezuelai ellenzék világos stratégiát követ, amelynek lényege, hogy az ország békéje csak választások nyomán térhet vissza.

Norvégia pénteken megerősítette, hogy megtörtént az előzetes kapcsolatfelvétel a venezuelai belpolitikai válság feleivel. Mindezt azt követően, hogy az előző nap az NRK közszolgálati norvég rádió és televízió arról adott hírt: Norvégiában folytatnak „béketárgyalásokat” a venezuelai kormány és az ellenzék képviselői. Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya megerősítette készségét a párbeszédre az ellenzékkel, és megköszönte Norvégiának, hogy megpróbál közvetíteni a konfliktusban.

Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető még csütörtökön megerősítette, hogy az ellenzék több emberét is elküldte Norvégiába a lehetséges tárgyalások alapjainak megvitatása érdekében, de leszögezte, hogy az egyeztetéseknek Maduro távozásához, átmeneti kormányhoz és szabad választásokhoz kell vezetniük.

Az eddigi információk szerint a kormány küldöttségében Jorge Rodríguez tájékoztatási miniszter és Héctor Rodríguez, az észak-venezuelai Miranda állam kormányzója vesz részt, az ellenzék részéről pedig Stalin González, az ellenzéki többségű parlament második alelnöke, Gerardo Blyde egykori képviselő és Fernando Martínez Mottola korábbi miniszter van jelen.

Guaidót mintegy ötven ország ismerte el Venezuela elnökének, köztük elsők között az Egyesült Államok. Bár Norvégia hivatalosan nem ismerte el az ellenzéki vezetőt, szabad választások megtartására szólította fel Caracast. Elemzők szerint éppen a norvég kormány óvatos álláspontja miatt választhatták Oslót a tárgyalások helyszínéül.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS