A V4-nek a nagy európai országok megbecsült partnerévé kell válnia

hirek.sk | TASR 2018. május 17., 15:08

A visegrádi négyek szövetségének (V4) európai jelentőségű játékossá kell válnia, olyan partnerré, melyet a nagy európai országok is tiszteletben tartanak. „Közös érdekeink összekötnek” – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő csütörtökön, Szófiában, a V4-es kormányfők találkozója után. Bulgária fővárosában rendezik meg csütörtökön az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok nem hivatalos csúcstalálkozóját.

Fotó: TASR

„Ezeken a találkozókon közös állásfoglalás születik több témával kapcsolatban is, és ennek köszönhetően Szlovákia is sikeres tárgyalásokat folytathat” – állapította meg a kormányfő.

A csúcstalálkozó célja, hogy megerősítsék a nyugat-balkáni országok mint potenciális tagjelöltek európai perspektíváit, de konkrét dátumok és kötelezettségek feltüntetése nélkül.

Szlovákiát a találkozón Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő képviseli. Elutazása előtt hangsúlyozta: az EU vezetőinek egyértelműen ki kell nyilvánítaniuk, hogy a szóban forgó országok jövőjét az unió keretében képzelik el. Kínára és Oroszországra utalva felhívta a figyelmet, hogy ezekben az országokban nagyon aktívan jelen vannak „más játékosok” is.

A szófiai csúcs az elmúlt 15 évet tekintve az első magas szintű találkozó az EU és a nyugat-balkáni országok képviselői között.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS