A V4-ek védelmi miniszterei nyilatkozatot fogadtak el a NATO-csúcs után

hirek.sk | TASR 2018. július 12., 19:15

A visegrádi országok (V4) védelmi miniszterei a brüsszeli NATO-csúcstalálkozón közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben kifejtették, hogy a szoros regionális együttműködésnek a védelem területén nagy jelentősége van a kollektív megoldások meghatározásában és alkalmazásában.

Fotó: MTI

A V4-es államok védelmi miniszterei hangsúlyozták, hogy a védelemre szánt kiadások igazságos szétosztása a NATO-tagállamok között az egység és a szolidaritás alappillérét képezi. Ezenkívül mindannyian megegyeztek abban, hogy a védelemre szánt kiadásokat – a kötelezettségüknek eleget téve – tovább emelik, és ez 2024-re eléri a bruttó hazai termék két százalékát. 

A nyilatkozatban továbbá jóváhagyták az afganisztáni Resolute Support misszió folytatását, illetve a NATO Irakban folytatott gyakorlatának a misszióvá alakítását. Ezen belül kifejtették a támogatását annak a szlovák-lengyel igyekezetnek, melynek célja az irakiak kiképzése az egykori szovjet haditechnika karbantartására.

A deklaráció elfogadásával a miniszterek üdvözölték a NATO és az EU közötti szorosabb együttműködést, főleg a katonai mobilitás, a gyakorlatozás és a kibernetikai biztonság, illetve az illegális migráció megfékezésének a területén.  Ez a deklaráció az első olyan dokumentum, amelyet a V4-ek védelmi miniszterei közösen dolgoztak ki, amióta – július 1-jén – Szlovákia lett a V4-es országok soros elnöke.

0 HOZZÁSZÓLÁS