A V4-ek számára nem kérdéses az EU-tagság

hirek.sk | TASR 2018. október 13., 17:05

A Visegrádi Négyek támogatják az Európai Uniót, és nem kérdéses számukra az uniós tagság. „Úgy igyekszünk megfogalmazni a a V4-ek közös problémáit, hogy azok egyszerűsítve jussanak el az európai intézményekhez” - mondta el Andrej Danko a szombati kassai parlamenti elnökök nem hivatalos találkozója után.

Fotó: TASR

A találkozó egyik fő témája a november 15-én Pozsonyban sorra kerülő V4-ek, Németország és Franciaország parlamenti képviselői találkozójának előkészítése volt. Ennek a találkozónak a formájáról Andrej Danko a Cseh Képviselőház vezetőjével, Radek Vondráčekkel közösen tárgyal majd jövő hét folyamán (október 18-19-én) Párizsban. „A találkozó során meg szeretnénk nyitni a nemzeti parlamentek jobb kapcsolatainak kiépítésének kérdését az Európai Parlamenttel” - mondta el Danko. A V4-ek európai parlamenti képviselői szerint is fontos lenne a kapcsolatok javítása és a közös munka hatékonyabbá tétele, hogy országaink polgárai is nagyobb érdeklődést mutassanak a jövő évi európai parlamenti választások iránt.

A parlamenti elnökök megegyeztek abban, hogy az Európai Unió jelenlegi legnagyobb kérdése a biztonság. „Ha megoldódik a biztonság kérdése, az emberekből elmúlik a félelem és megmutatjuk, hogy működöképes az unió a migránskérdésben, és meg tudjuk védeni közös határainkat, biztos vagyok benne, hogy újra megerősödik a polgárok EU-ba vetett bizalma” - szögezte le Danko.

A migránskérdés volt a találkozó másik fontos témája. „Pozitívan értékeltük, hogy a bevándorlók kötelező betelepítésének témája végre lekerült az asztalról” - mondta el Vondráček. Fontosnak ítélte, hogy a migráció problémájával még a bevándorlók Európai Unióba érkezése előtt kell foglalkozni.

A parlamenti vezetők abban is egyetértettek, hogy az Európai Unió intézményeinek a saját kompetenciáikon belül kellene működniük és intézkedniük. Marek Kuchciński, a lengyel képviselőház vezetője ennek fényében kritikusan mutatott az Európai Parlament közelmúltban hozott döntésére, a hetes cikkely értelmében Magyarország vizsgálatát kezdeményező intézkedésre.

Danko ebben az összefüggésben elismerte a Cseh Képviselőház lépését, amely hibásnak és szerencsétlennek ítélte a Magyarországgal szembeni intézkedést. „Hasonló lépés megtételének megvitatására teszek magam is javaslatot szlovákiai szinten. Világosan ki kell jelenteni, hogy a lehetséges szankciók közül nem lenne szabad máris büntetéssel fenyegetni még azelőtt, hogy minden további demokratikus lehetőséget megpróbáltunk volna” - fejtette ki Danko.

Latorcai János, a magyar parlament alelnöke hangsúlyozta, mennyire fontos az elkötelezettség olyan időkben, amikor Európában az egységesség gondjairól beszélünk. „Előremutató megoldásokat keresünk, nem szeretnénk megosztani az egységet, hanem vissza szeretnénk térni az Európai Unió alapgondolatához” - hangsúlyozta Latorcai.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS