A török tüzérség az Eufrátesztől keletre fekvő kurd területeket támadta, halottak

hirek.sk | MTI 2018. október 31., 14:20

A török tüzérség szerdán újabb lövéseket adott le a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból az észak-szíriai Kobani térségébe, amely az Eufrátesztől keletre fekvő területek részeként a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellenőrzése alatt áll. Az incidensben az YPG négy fegyverese vesztette életét.

Kurd milicisták Fotó: archívum

Az Anadolu török állami hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva egyúttal azt jelentette, hogy az YPG hat milicistája megsebesült.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden megerősítette, hogy a török hadsereg az elmúlt napokban megkezdte a beavatkozást az Eufrátesz keleti partján.

A török sajtó vasárnap arról számolt be, hogy a török tüzérség lövéseket adott le az Eufráteszi keleti partjára az YPG azon hadállásai ellen, amelyek közvetlenül Dzserablúsz településsel szemben találhatók. Az NTV török hírtelevízió katonai forrásokra hivatkozva azt is közölte: az YPG korábban a török-szíriai határon szolgálatot teljesítő török egységeket lőtte, így Ankara a jogos önvédelem keretében járt el.

Erdoğan a közelmúltban már többször kilátásba helyezte, hogy Törökország hadműveletet indíthat az Eufrátesztől keletre fekvő vidéken, kedden azonban leszögezte, hogy megtették az előkészületeket és terveik is készen állnak.

A török elnök kedden ugyanakkor azt is jelezte: a művelet a közeljövőben még átfogóbb és hatásosabb lesz. Ott is "felszámoljuk" a terrorszervezetet - hangoztatta. Ankara ugyanis a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tartja az YPG-t.

A szíriai kurd milícia mindazonáltal az Egyesült Államok támogatását élvezi, és nagy mennyiségben kap fegyvereket is Washingtontól, ami Törökországot biztonsági szempontból meglehetősen nyugtalanítja. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Eufrátesztől keletre eső területeken az YPG-milicisták mellett amerikai katonák is állomásoznak.

0 HOZZÁSZÓLÁS