A török legfelsőbb bíróság megerősítette a terroristákkal való együttműködéssel vádolt két cseh állampolgár büntetését

hirek.sk | MTI 2018. július 24., 10:49

A török legfelsőbb bíróság megerősítette a tavaly augusztusban Törökországban hat év és háromhónapos börtönbüntetésre elítélt terroristákkal való együttműködéssel vádolt két cseh állampolgár büntetését - jelentette be Irena Valentová cseh külügyminisztériumi szóvivő hétfőn Prágában.

Fotó: facebook

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Prága megpróbál segíteni állampolgárainak, akik a cseh hatóságok szerint nem követtek el semmiféle törvénysértést.

A török ügyészség konkrétan azzal vádolta a két cseh állampolgárt, hogy segítették a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re. A cseheket a kelet-anatóliai Van város börtönében őrzik.

„A legfelsőbb bíróság Ankarában megerősítette az alsóbb testület döntését a hat év és három hónapos szabadságvesztésről”- közölte Valentová. A prágai minisztérium Všelichová és Farkas védőüdvégyjétől értesült a döntésről.

Markéta Všelichovának és Miroslav Farkasnak a legfelsőbb bíróság döntése után Törökországban már nincs lehetőségük a fellebbezésre, de Valentová szerint várható, hogy jogorvoslásért az európai emberi jogi bírósághoz fordulnak. „Csehország ebben az esetben csatlakozik a fellebbezéshez vagy panaszhoz. Azt azonban nem tudjuk, hogy a bíróság befogadja-e az ügyet” - tette hozzá a szóvivő. Megjegyezte, hogy a cseh külügyminisztérium már találkozót és tájékoztatást kért a török hatóságoktól.

Képgalériánk:
Fotó: facebook

Biztos, hogy lehetőségeinkhez mérten fellépünk az ügyben- reagált a hírre Andrej Babiš kormányfő.

A fiatal férfit és nőt 2016 november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni. A török rendőrség egy határellenőrzés során olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben az YPG is meg volt említve. Markéta Všelichová és Miroslav Farkas azt állítják, hogy humanitárius célból érkeztek a régióba, hogy egy mobil kórházat nyithassanak Szíriában.

A prágai vezetés ismételten leszögezte: a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS