HIRDETÉS

A Tátrában is megdőltek a hidegrekordok

hirek.sk 2017. január 09., 15:06
POPRÁD. Január 6-án és 7-én az ország legmagasabb pontján található meteorológiai mérőállomáson, a Magas-Tátrában található Lomnici-csúcson -29,6 fokot mértek, amivel megdőlt az adott naptári napokhoz fűződő hidegrekord. „Az elmúlt csaknem 30 év legalacsonyabb értékéről van szó. Legutóbb 1987. január 30-án volt ennél alacsonyabb a hőmérséklet" – tájékoztatott honlapján a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

Hasonló volt a helyzet a Chopok-csúcson az Alacsony-Tátrában is, ahol -27,9 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála, ami a csúcson 1979. január 2-a óta nem tapasztalt hideget jelent. A Csorba-tónál (Štrbské pleso) január 6-ról 7-re virradó éjszaka -23,3, míg január 7-ről 8-ra virradó éjszaka -23,9 fokot mértek. Az adott naptári napok tekintetében ez ugyancsak rekordalacsony hőmérsékleti értéket jelent.

30 éve nem volt -35 fok körüli hideg

Amint arrról a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) beszámol, a térségünkre jellemző éghajlati viszonyok között a -20 és -25 fok közötti minimális nappali hőmérséklet Szlovákia leghidegebb és alacsonyabban fekvő területein is rendszeresen előfordulnak a téli időszakban. Legutóbb 2012 februárjában zuhant -30 fok alá a hőmérséklet, ugyanakkor a -35 fokos hideg rendkívül kirívónak mondható. Legutóbb közel három évtizede volt hasonlóra példa.

Január 5-én, csütörtökön északkeleti irányból jeges sarki levegő kezdet beáramolni az ország területére. A rendkívül hideg levegő hosszú utat tett meg míg elérte Szlovákiát, ennek ellenére eredeti karaktere csak jelentéktelen változásokon esett át. Ennek az is oka, hogy a hideg légtömeg egy hófedte országot átszelve érte el Szlovákiát.

24 óra alatt 10 - 12 fokot esett a hőmérséklet

A legmarkánsabb hideg légáramlást szerdáról csütörtökre jegyezték fel, amikor is 24 óra leforgása alatt 10 -12 fokot esett a hőmérséklet. Az 1500 méteres magasság feletti magaslati pontokon már csütörtökről péntekre mindenütt -20 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Péntekről szombatra virradó éjszaka a közepes tengerszint feletti magasságokban és az alacsonyabban fekvő területeken is elvétve -30 alá zuhant a hőmérséklet. Erdőtkán (Oravská Lesná) -30,1 fokot mértek, míg szombatról vasárnapra virradó éjszaka említett területeken még ennél is dermesztőbb volt a hideg.

Erdőtkán -35,2 fokot mértek, ami a harmadik leghidegebb mért érték a mérések kezdete óta. Legutóbb 1985-ben volt hasonlóra példa. Gyűgyön -30,3 fokot jegyeztek fel, ami az ezen az állomáson 1977 óta tartó mérések történetében abszolút rekordalacsony értéknek számít. Említett mérőállomásokon túl Zázriván (Zázriva), Párnyicán (Párnica), Ljeszeken (Liesek) és Vöröskolostoron (Èervený Kláštor) is -30 fok alá csökkent a hőmérséklet.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS