A szaktárca szerint 22 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek

hirek.sk 2016. január 20., 13:16
POZSONY. A szlovákiai pedagógusok jövő hétre jelzett sztrájkja miatt bezárhatnak egyes iskolák. A tanítók azt akarják elérni, hogy bérük a hazai átlagbér 1,2-1,6-szorosára emelkedjen. A Szlovákiai Tanári kezdeményezés (ISU) előzetes adatai szerint közel 5 300 pedagógus kapcsolódik majd be az országos akcióba. Eközben az oktatásügyi tárca azt állítja, hogy Pozsony megye kivételével a pedagógusok átlagbére már eléri a hazai átlagbér 1,2-szeresét, sőt, Eperjes megyében már annak 1,51-szeresét is elérte.

Jelenleg a szlovákiai átlagbér 858 euró, ám a tárca összehasonlítása nem ebből az összegből, hanem az egyes megyékben kapott, alacsonyabb átlagbérekből indult ki. Beáta Dupa¾ová Ksenzsighová minisztériumi szóvivő szerint az említett cél teljesítése csak Pozsony megyében problémás, ahol a pedagógusok átlagbére már elérte a 964 eurót, ami az adott megye átlagbérének csupán 0,87 százaléka.

Branislav Koèan, a Szlovákiai Tanári kezdeményezés (ISU) munkatársa szerint a minisztériumi adatok megdöbbentőek, mert hatalmas szakadék tátong a Pozsony IV. kerületben kifizetett 1400 eurós és a Kassa III. kerületben adott 860 eurós átlagbér között. „Emellett több Pozsony IV. városrészben oktató pedagógussal beszéltem, és nekik sem tűnt úgy, hogy ezek valós számok lennének” – jegyezte meg Koèan.

Egyúttal úgy véli, hogy az átlagbér összege megtévesztő adat, mert abba az iskolaigazgatók bérét, a vezetőség prémiumait és a túlóráért kifizetendő összegeket is beleszámítják. Ugyancsak hozzáadják az erdei iskolában oktató pedagógusok és az iskolai gazdaságok alkalmazottainak a bérét, ami jóval magasabb. „Ráadásul távoznak tőlünk a fiatal pedagógusaink, akik kevesebbet keresnek, így csak az idősebbek maradnak meg, s ezáltal az átlag automatikusan emelkedik” – tette hozzá Koèan, aki azt gondolja, hogy a tárcának magyarázatot kellene adnia arra, hogy mi mindent tartalmaznak ezek az adatok.    

A tárca ismételten hangsúlyozta, hogy a pedagógusbéreknek emelkedni kellene, ám azt is megemlíti, hogy az utóbbi években a közigazgatásban dolgozók bérei közül éppen azok emelkedtek leggyorsabban.  „Az utóbbi négy évben kollektív tárgyalások alapján 472 millió euróval nőttek a pedagógusbérekkel kapcsolatos kiadások. A bérek tarifa-összetevői emelkedtek, ami azt jelenti, hogy abszolút számban az aktuális Fico-kormány idején 22 százalékkal emelkedtek, beleszámítva a 2016-os emelkedést is“ – szögezte le Dupa¾ová Ksenzsighová.

Koèan ugyanakkor rámutatott, hogy százalékokban hatásosnak tűnhetnek ezek a százalékok, de az alacsony bér mellett kis mértékű az emelkedés. „Szükséges mindezt abszolút számokban is kifejezni. A kezdő pedagógusok átlagbére közel száz euróval nőtt, de továbbra is csak az érettségivel nem rendelkező végzős középiskolás szintjén van“ – hangsúlyozta Koèan.

Az OECD statisztikai adatai szerint kezdő pedagógusaink a fejlett országokban tanító kollégáikkal összehasonlítva kevesebbet keresnek.

A pedagógusok a tarifabérek 140 euróval történő idei emelését, továbbá 90 euróval történő 2017-beli emelését követelik. Azt is el akarják érni, hogy az oktatásügybe 400 millió euróval több pénz áramoljon, amellyel kiegyenlítődnének az iskolák felszereltsége terén mutatkozó különbségek. Azt is követelik, hogy ismét vezessék be a kreditszerzés lehetőségét úgy, hogy az illetékesek ellenőrizzék a hatásköröket és szüntessék meg a kreditek érvényességének hétéves korlátozását.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS