A svéd baloldali blokkot vezető Stefan Löfven is visszaadta a kormányalakítási megbízást

hirek.sk | MTI 2018. október 29., 12:54

Lemondott a kormányalakítási kísérletről Stefan Löfven svéd ügyvivő kormányfő, aki hétfőn visszaadta megbízatását Andreas Norlén parlamenti elnöknek.

Stefan Löfven ügyvezető kormányfő Fotó: WVIK
Jelenleg nem látok semmilyen lehetőséget egy olyan kormány alakítására, amelyet a parlament tudna támogatni. Minden annyira meg van rekedve, hogy nem tudtunk előrelépést elérni" - mondta Löfven egy sajtótájékoztatón Norlénnel tartott találkozóját követően.
Löfvenhez hasonlóan nem tudott kormányt alakítani az ellenzéki svéd jobbközép koalíciót vezető Ulf Kristersson sem, aki bő két hete szintén visszaadta megbízatását a parlament elnökének.

Löfvennek ez után két hete volt a kormányalakításra.

Löfven jelenleg az ügyvivő kormány miniszterelnöke, dacára annak, hogy szeptember végén elvesztette a bizalmi szavazást a svéd törvényhozásban, így elvileg kénytelen távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt.

A szeptember 9-i parlamenti választásokon sem a baloldali blokk - a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese -, sem pedig a konzervatív Mérsékelt Párt, a Centrum Párt és a Kereszténydemokraták és Liberálisok jobbközép szövetsége nem szerzett többséget a 349 fős törvényhozásban. A Stefan Löfven ügyvivő kormányfő vezette baloldali blokk 144 képviselői helyet gyűjtött össze, eggyel többet, mint a jobbközép Szövetség. A bevándorlásellenes jobboldali Svéd Demokraták 62 parlamenti mandátummal a mérleg nyelvét játsszák. A jobbközép szövetséget vezető, Ulf Kristersson eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a Svéd Demokratákkal.

Andreas Norlén konzervatív házelnöknek most újabb egyeztetést kell folytatnia a pártok vezetőivel, és javaslatot kell tennie új miniszterelnök személyére. Ha továbbra is fennmarad a jelenlegi helyzet, hogy egyetlen párszövetség sem tud többségi kormányt állítani, új választásokat kell kiírni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS