A sajtó a Svéd Demokraták megerősödéséről

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 10., 15:02

A Svéd Demokraták (SD) párt jelentős megerősödését emelik ki az első sajtókommentárok a vasárnapi svédországi választások eredményeiből, emlékeztetve arra, hogy a magát a politikai fősodortól élesen elkülönítő, bevándorlásellenes párt megszerezte a voksok több mint 17 százalékát.

Illusztráció Fotó: archívum

A legfrissebb közlések szerint a baloldali blokk, a svéd Zöld Párttal koalícióban kormányzó Svéd Szociáldemokrata Párt, illetve a Baloldali Párt együttese 144 képviselői helyet szerzett meg, míg a konzervatív Mérsékelt Párt, Centrum Párt, Kereszténydemokraták és Liberálisok - Szövetségként ismert - jobbközép koalíciója 143-at. Az SD majdnem 5 százalékponttal szerzett több szavazatot a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, ami azt jelenti, hogy most 62 képviselői helye lesz a múltkori 49 után a mandátumelosztási szabályok miatt.

A Dagens Nyheter című liberális svéd napilap arra hívta fel a figyelmet, hogy a két legnagyobb hagyományos politikai tömb - amelyek korábban hol a győztes, hol a vesztes oldalon találták magukat egy-egy választás után - a vasárnapi szavazást követően egyaránt a vesztesek oldalára került. A svéd belpolitikát évtizedeken át a Szociáldemokraták és a jobboldal vezető ereje, a Mérsékelt Párt közötti versengés formálta, ami ugyan izgalmassá tette a választásokat, de egyúttal a stabilitást is garantálta a politikában. Ennek most az SD előretörése véget vetett - vélte a lap.

A Svenska Dagbladet című konzervatív napilap arról írt, hogy "az elefánt a szobában" már olyan nagy lett és olyan sok oxigénre lett szüksége, hogy azt már a legnagyobb jóindulattal sem lehet tovább figyelmen kívül hagyni. A lap azt az angolszász nyelvi fordulatot használta, amelyet olyan jelentős problémák megjelölésére alkalmaznak, amelyekről senki nem kíván érdemben tárgyalni. Amikor a szakértők elemezni kezdik a választói magatartásokat, gyakran előáll annak a veszélye, hogy nem fogadják el azokat a véleményeket, amelyeket a választók kifejeznek. Márpedig ezzel a megközelítéssel lehet valószínűleg a leghatékonyabb módon megnöveszteni egy elefántot - fogalmazott a svéd újság.

Sokan számítottak arra, hogy az SD a második legnagyobb párttá válhat Svédországban, de "a várt robbanás végül nem következett be. Ezért őszintén hálásak lehetünk. Svédország most stabilabb lábakon áll ahhoz képest, mint amitől a választások előtt tartottunk" - írta az Expressen című liberális napilap vezércikkében.

A Politiken című dán lap annak fontosságáról írt, hogy a lehető legkisebbre kellene csökkenteni az ország polarizálódását. Ezt nem lehet úgy elérni, hogy figyelmen kívül hagyják azt az elégedetlenséget, amelyet a svéd lakosság mintegy hetede kifejezett azzal, hogy a Svéd Demokratákra adta a voksát. A széthúzás minimalizálása nem is azt jelenti, hogy a hagyományos pártok most hagyják, hogy az SD diktáljon nekik, hanem oda kell figyelniük arra, hogy a párt választói úgy érezhessék, komolyan veszik őket.

A Svéd Demokraták kezébe került a hatalom kulcsa, de velük senki nem akar játszani - vélekedett a dán Jyllands-Posten, amely szerint "az európai valóság most utolérte Svédországot is". A választási eredmény hasonlít arra a helyzetre, amely a németországi voksolás után állt elő tavaly. A berlini kormányalakítás hónapokig elhúzódott - jegyezte meg a dán napilap.

A Lidove noviny a populista erők történelmi sikeréről ír a Svéd Demokraták választási eredménye kapcsán. A cseh napilap szerint a pártnak mindenekelőtt vidéken sikerült sok protest-szavazatot megszereznie. Az SD sikere után máris szóba került a "Svexit", vagyis annak a veszélye, hogy Svédország esetleg kiléphet az Európai Unióból. A minta gyakorlatilag egész Európában ugyanaz - emeli ki a prágai lap. A hagyományos pártoknak a jövő májusi európai parlamenti választásokon vagy adniuk kell valamilyen választ a populizmusra, vagy retorikájukat erőteljesebben hozzájuk kell közelíteni. Akárhogy is lesz, mindenképp egy új Európa jön majd létre.

A svédországi választások eredménye újabb figyelmeztető lövés a jövő májusi EP-választások előtt - írta a De Tijd című belga lap. A bevándorlási válság egész Európa politikai napirendjét uralja, és a válaszok egyelőre hiányoznak. Az Európai Unió nem képes egységes politikát kialakítani. Minden olyan párt számára, amely bevándorlásellenes nézeteket hangoztat, garantált a siker 2019-ben. Ahogy az már több európai ország nemzeti parlamentjében megvalósult, úgy ez a fejlemény az Európai Parlament hagyományos erőviszonyait is komolyan fel fogja borítani - vélekedett kommentárjában a belga újság.

0 HOZZÁSZÓLÁS