HIRDETÉS

A saját alapelveivel megy szembe a Frontex

hirek.sk 2018. március 08., 10:56
BRÜSSZEL, BUDAPEST. A közösség határainak védelme, az illegális cselekmények felderítése és megelőzése lenne az uniós szerv feladata, ám a Frontex vezetője, Fabrice Leggeri a nyitott Európa mellett tesz hitet. „Itt az ideje, hogy az eddigi válságdiskurzus helyett arra koncentráljunk, miként lehetne a migrációt jó dologgá, valódi lehetőséggé formálni mindenki számára” – ezt már Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos mondta legutóbb, az Európai Migrációs Fórum kétnapos rendezvényén.

A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, amelynek a feladata a határok védelme, kiemelten pedig az illegális cselekmények felderítése és megelőzése. Ennek ellenére az ügynökség vezetője a nyitott Európa mellett tett hitet legutóbbi írásában.

Ifj. Lomnici Zoltán az M1 Ma reggel című műsorában emlékeztetett, 2015-ben a Frontex azt vizsgálta Röszkénél, hogy a magyar rendőrség műveletei szabályosan zajlottak-e. A szervezet akkor nem állapított meg túlkapásokat. Ugyanez év november 13-án, amikor bekövetkeztek a párizsi merényletek, Fabrice Leggeri a szervezet vezetője azt mondta, hogy semmilyen felelősség nem terheli a Frontexet, mert az Európai Parlament megvonta a szervezettől a biztonsági ellenőrzési feladatokat. Ebből az alkotmányjogász arra következtetett, hogy a szervezetnek nincs tényleges eszköztára.

Később a Frontex bírálta a földközi-tengeri embercsempészettel együttműködő civil szervezeteket, és az olasz ügyészségi együttműködés keretében vizsgálatokat is lefolytatott, tette hozzá az alkotmányjogász. Ifj. Lomnici Zoltán felelevenítette, 2017 nyarán az emberi jogok égisze alatt egy nyitott fórumot szervezett a Frontex civil szervezetek számára. Az alkotmányjogász ezt úgy kommentálta: „mintha egyfajta meglehetősen gyanús pálfordulás következett volna be az ügynökség vezetőjének nyilatkozataiban.” Hozzátette, ennek egyik bizonyítéka Fabrice Leggeri legutóbbi írása, amelyben kijelenti, hogy a szabadság, a biztonság és az igazságosság térsége az Európai Unió, amelyben a szabad mozgáshoz ragaszkodni kell.

„Az angol fordítás alapján akár azt is mondhatjuk, hogy foggal-körömmel kell ehhez a jogosultsághoz ragaszkodnunk, miközben megpróbáljuk megvédeni a határokat” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász rávilágított, a legfrissebb eredmények alapján elmondható, hogy amellett, hogy a part- és határvédelem lenne az ügynökség feladata, ezzel egy teljesen ellentétes elvet próbál erőltetni. Ifj. Lomnici Zoltán alapvető elképzelése, hogy „történhettek megkeresések”, amelyekről nincsenek információk. Úgy fogalmazott, elgondolkodtató, hogy minimum 180 fokos fordulatot láthatunk az ügyben.

Úgy látja, gyakorlatilag eszköztelen a Frontex, és elképzelhető, hogy a gyengébb ellenállás felé fordulva azt mondja, hogy „inkább nyitott Európát hirdessünk”.

„Természetesen ez egy áthallás a Nyitott Társadalom Alapítvány és a nyitott társadalom eszméit hirdető ideológusok irányába, és ezáltal könnyebben tudnak majd egy-egy terrorcselekmény vagy bármilyen nagyobb katasztrófa esetén kezüket mosva kibújni a felelősség alól” – mondta ifj. Lomnici Zoltán az M1 műsorában.

Forrás: hirado.hu, M1
0 HOZZÁSZÓLÁS