HIRDETÉS

A román külügyminisztériumba kérették a magyar nagykövetet

2011. március 17., 12:32
BUKAREST. Bekérették a román külügyminisztériumba csütörtökön Magyarország bukaresti nagykövetét. Teodor Baconschi román külügyminiszter arra kérte a magyar diplomatát, ismertesse a magyar miniszterelnök határokon túli magyarokhoz intézett március 15-i ünnepi üzenetének eredeti szövegét,határolódjon el a román sajtóban Orbánnak tulajdonított, de valójában az üzenetben nem szereplő kitételektől.

Teodor Baconschi a külügyi bizottságok előtt elmondta: összehasonítva a magyar kormány által hivatalosan vállalt szöveget azzal, ami a sajtóban megjelent, látnivaló, hogy a sajtó szerint kiegészítés történt. „Felkértem a bukaresti magyar nagykövetet, hogy ne szorítkozzon a levél és a fordítás közzétételére, hanem hivatalosan határolódjon el a magyar miniszterelnöknek tulajdonított kiegészítésektől” – közölte a román diplomácia vezetője.
Az előző napon többórás vita zajlott a román parlamentben. Az ellenzék munkatörvény kapcsán benyújtott bizalmatlansági indítványa indítványa megbukott, így a kormány a helyén maradt. A vita azonban a késő esti órákig elhúzódott, mivel Puiu Hasotti ellenzéki liberális szenátor váratlanul azt indítványozta, hogy a román törvényhozás politikai nyilatkozatban ítélje el Orbán Viktornak a határon túli magyarokhoz intézett március 15-i üzenetét, a kérdés azonban függőben maradt. Nyilatkozatukban a román képviselők és szenátorok „megdöbbenésüket és felháborodásukat" fejezték volna ki a magyar miniszterelnök Marosvásárhelyen elhangzott, „irredenta" és „a román nemzet önérzetét lábbal tipró" üzenetével kapcsolatban.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS