A német parlament támogatta az ENSZ migránspaktumát.

Hírek.sk 2018. december 05., 18:47

A német parlamentnek múlt héten lehetősége lett volna legalább némileg elhatárolódnia az ENSZ globális migrációs egyezményétől, ehelyett azonban a Bundestag nagykoalíciós többsége egyértelmű támogatásáról biztosította a dokumentumot és az azt aláírni szándékozó Merkel-kabinetet – olvasható az Alapjogokért Központ legfrissebb elemzésében.

Angela Merkel a Bundestagban Fotó: Spiegel

A német parlament nemrég tárgyalt a paktumról. Azt lehetett sejteni, hogy a bevándorláspárti német kancellár és pártja, valamint a nagykoalíciós kormány másik tagja, a szociáldemokraták támogatni fogják a javaslatot. Bár a határozatot különböző okokból egyik ellenzéki párt sem szavazta meg, de döntő többségük nem támogatta azon indítványokat sem, melyek a paktumból történő kilépésre szólították fel a kormányt vagy kifejezetten rögzítették volna a dokumentum nem kötelező jogi jellegét.

Ez utóbbi elutasítása világít igazán rá a „paktumpártiak” másodlagos szándékára: bár azt állítják, hogy a megállapodás nem minősül nemzetközi szerződésnek, az elmúlt időszak joggyakorlatából valójában az következik, hogy a hasonló „puha” jogi deklarációkat pár év múltán már kötelező jellegű hivatkozási alapként használják nemzetközi fórumok.

A német képviselőház többségének döntése közvetve éppen ennek nyit tág teret, tovább él tehát az a bevándorláspárti paradigma, amely az elmúlt években meghatározta a német migrációs politikát.

A Bundestag támogató határozata pedig nemcsak, hogy élesen kirajzolja a Berlin és a V4-ek között a kérdésben meglévő gyökeres ellentéteket, de rámutat arra is, hogy milyen testtartás várható a német néppártok részéről a közelgő EP-kampány egyik legkiemeltebb témája kapcsán.
Forrás: 888.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS