A német kormány észak-afrikai országok és Georgia biztonságos származási országgá nyilvánítását javasolja

hirek.sk | MTI 2018. július 18., 13:32

A német kormány szerdai ülésén úgy határozott: biztonságos származási országnak kell tekinteni Tunéziát, Marokkót, Algériát és Georgiát, ezért az erről rendelkező jogszabály módosítását javasolja.

Horst Seehofer

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerint egyrészt emberségességre, másrészt viszont rendteremtésre is szükség van a kérdésben. A kormány azért javasolja, hogy minősítsék biztonságos országnak a kérdéses államokat, mert az onnan érkezők döntő többségének menedékkérelmét amúgy is megalapozatlanként utasítja el a menekültügyi hivatal. A kabinet azzal érvel: ha a menekültügyi eljárás során a kérvények legalább 95 százaléka megalapozatlan, akkor az adott országban nincs üldöztetés, következésképpen biztonságos.

A biztonságossá nyilvánított országokból érkező emberek esetében gyorsabban lefolytatható a menekültügyi eljárás és a kiutasítás is.

Seehofer szerdai sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy természetesen minden ügyben egyéni vizsgálat lesz, és akiről bebizonyosodik, hogy bár biztonságos országból származik, de hazájában mégis veszély fenyegeti, menedéket fog kapni.

A három észak-afrikai országot már tavaly is megpróbálta biztonságossá nyilváníttatni a német kormány, de a javaslat akkor a német parlament felsőházában elbukott. A Bundesrat ugyanis a tartományok képviselőiből áll, és az alsóházban többséggel rendelkező konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció ott kisebbségben van. A baloldali és zöld képviselők alapvetően az emberi jogok ottani helyzete, kiemelten a homoszexualitás büntethetősége miatt ellenzik, hogy Marokkót, Algériát és Tunéziát biztonságossá nyilvánítsák.

A jelenlegi szabályozás értelmében Németország biztonságos származási országnak tekinti az Európai Unió összes tagállamát, Ghánát, Szenegált, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Szerbiát, Montenegrót, Albániát és Koszovót.
0 HOZZÁSZÓLÁS