A német kormány elutasítja az acélra és az alumíniumra kivetett amerikai védővámokat

hirek.sk | MTI 2018. május 31., 19:40

A német szövetségi kormány elutasítja az Egyesült Államok kormánya által az acélra és az alumíniumra kivetett védővámokat - közölte csütörtökön Steffen Seibert kormányszóvivő.

Fotó: pixabay.com

A berlini vezetés szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan. Washington lépése veszélyes is, mert beindíthatja az „eszkaláció spirálját”, ami „mindenkinek árt” – áll a közleményben.

Steffen Seibert felidézte: az Európai Unió (EU) május közepén tartott szófiai csúcstalálkozóján a tagállami vezetők megerősítették, hogy közös cél a védővámok alóli állandó mentesség.

Megállapodtak abban is, hogy az EU a mentességért cserébe hajlandó tárgyalni Washingtonnal négy ügyről; az ipari termékek piacához való kölcsönös hozzáférésről, a közbeszerzések piacához való kölcsönös hozzáférésről, a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításának és értékesítésének területén folytatott együttműködés továbbfejlesztéséről és arról, hogy az EU és az Egyesült Államok dolgozzon ki közös álláspontot a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról.

Donald Trump amerikai elnök azonban végül mégis úgy döntött, hogy a védővámokat az EU-ban termelt acél és alumínium után is meg kell fizetni. Ezt a döntést „most alaposan kielemezzük az EU-ban” – közölte a német kormány szóvivője, hozzátéve, hogy az EU „megtette a szükséges előkészületeket ahhoz, hogy megfelelő ellenlépésekkel válaszolhasson”.

A német kormány továbbra is kiáll a kereskedelem szabadsága, a piacok nyitottsága és a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezése, a „multilaterális megközelítés” mellett. 

Donald Trump márciusban adott ki elnöki nyilatkozatot arról, hogy  az acél és az alumínium importjára 25, illetve 10 százalékos vámot vezetnek be nemzetbiztonsági okok miatt. Az intézkedés hatálya alól az EU június 1-jéig ideiglenes mentességet kapott. Az Európai Bizottság korábban jelezte, hogy importvámokat vet ki bizonyos amerikai árukra, ha az EU nem kap állandó mentességet.
0 HOZZÁSZÓLÁS