A miniszterrel foglyok is hazatérhetnek Észak-Koreából

hirek.sk | MTI 2018. május 09., 09:16

Három amerikai fogollyal térhet haza észak-koreai látogatásáról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter: a szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője szerdán elmondta, hogy Phenjan jóindulata jeleként átadja őket az Egyesült Államoknak.

Mike Pompeo külügyminiszter Fotó: ard.at

Pompeo azért utazott Észak-Koreába, hogy pontosítsa Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozójának részleteit. A felek a többi között az esemény időpontját is meghatározzák. A helyszínben Trump szerint már korábban megegyeztek. Trump legkésőbb június elején találkozik Kimmel, akivel a többi között az észak-koreai nukleáris programról és Koreai-félsziget atommentesítéséről tárgyal majd.
Pompeo korábban azt mondta: nagyszerű gesztus lenne, ha Phenjan átadná a három koreai-amerikai állampolgárt, akiknek szabadon engedését már 17 hónapja sürgetik.
Médiaértesülések szerint Kim Hak Songot, Tony Kimet és Kim Dong Chult április elején átszállították egy phenjani szállodába a munkatáborból.
Nem ők az elsők, akik Trump elnöksége alatt hazatérhetnek az Egyesült Államokba. A phenjani vezetés 17 hónap fogva tartás után tavaly nyáron átadta az amerikaiaknak Otto Warmbier 22 éves egyetemi hallgatót. A fiatalt kómában szállították haza, és napokkal később meghalt. Warmbier halála tovább élezte a feszültséget Washington és Phenjan között.

0 HOZZÁSZÓLÁS