A második szavazásnak sikeresnek kell lennie

hirek.sk | TASR 2019. február 13., 11:39

Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) szerint semmiképp sem lenne jó, ha az alkotmánybírójelölt-választás második fordulója is úgy végződne, mint az első. Ezért abban reménykedik, hogy a koalíció tagjai a szerdát arra használják ki, hogy megegyezzenek legalább annyi jelöltben, amennyi az alkotmánybíróság működéséhez kell. Mindezt a feledi kormányülés előtt jelentette ki.

Peter Pellegrini Fotó: TASR

„Az alkotmánybíróság a demokrácia és az alkotmányosság védelmezője, amelynek működését a politikai felek bénítják azzal, hogy nem képesek egymás között megegyezni, és kiválasztani legalább hat jelöltet, hogy közülük hármat ki lehessen nevezni, és így az alkotmánybíróság a minimális hét taggal működhessen“ – mondta Pellegrini.

Az alkotmánybíróság Pellegrini szerint annyira fontos intézmény, hogy ha hónapokig csak négy bíróval kell működnie, az veszélyeztetheti a demokráciát és a demokratikus állam működését is.

A parlament kedden (2. 12.) nem szavazta meg az alkotmánybíró-jelölteket, ezért csütörtökön (2. 14.) újra szavaznak.

A képviselők nyílt szavazással szavaztak. A Smer-SD ezt végig ellenezte, ezért a párt tagjai üres szavazólapot adtak le. A nyílt szavazást még a jelöltekre való szavazás előtt fogadták el. A fő szorgalmazója a Most-Híd volt, és az SNS tagjai is jelezték, hogy nincs ellenükre.

A képviselőknek 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS