A lovagkirály lelkesítő alakja

hirek.sk 2017. augusztus 12., 13:07
Szent László király trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából hirdetett emlékévet a nemzetpolitikai államtitkárság. Már eddig is számos, a lovagkirály alakjához kapcsolódó rendezvényre került sor. Ugyanakkor Szent László főünnepét követően is lesznek még az emlékévhez kapcsolódó rendezvények.

A Szent László főünnepéhez, jú­nius 27-hez kapcsolódó programokat követően is országszerte folytatódik az emlékév: sok vidéki helyszín mellett határon túli eseményeken is felbukkan a lovagkirály kora és alakja. A programok Veres András győri megyés püspök szavainak szellemében valósulnak meg, amelyeket a Szent László-év megnyitóján, februárban fogalmazott meg: „Imádkozzunk, hogy ma és az egész jubileumi esztendő folyamán szent királyunk emléke minél több embert lelkesítsen.”

Az emlékévhez kapcsolódó rendezvények közül kiemelkednek a szent életével foglalkozó kiállítások. A Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse című vándorkiállítás májusban nyílt meg, elsőként a nagyváradi vártemplomban, azóta eljutott a felvidéki Kolon faluba, valamint a székelyföldi Csíkszeredába is. Ehhez hasonlóan Móser Zoltán fotóművésznek a Kárpát-medence Szent László-freskóit bemutató tárlata is megfordult már Nagyváradon, Kassán és Bonyhádon, valamint a hatszázötven felvidéki magyar cserkészt összefogó ipolynyéki cserkésztáborban is.

A lovagkirályról a sydney-i magyar diaszpórában is tárlat nyílt a helyi katolikus Karitász Társaság és a Szent László Társaság és Rend közreműködésével. Időszaki kiállítást mutatott be a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény „Idvezlégy, kegyelmes Szent László király!” címmel a Szent Imre piarista és helyőrségi templomban. Az október 31-ig látogatható tárlat különböző kiadványok, templomi oltárképek, falfreskó-ciklusok és a történeti hagyomány alapján mutatja be Szent László életének legfontosabb eseményeit.

A lovagkirály alakja megihlette ugyanakkor az évente megrendezett programok és fesztiválok szervezőit is. A már huszonkettedik alkalommal megrendezett, Kárpát-medencei Szent László-települések találkozója során Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Búcsúszentlászlón kiemelte, hogy Szent László nemcsak Közép-Európát köti össze Lengyelországtól Horvátországig, de a Kárpát-medencei településeket is. Jelentős esemény volt ugyanakkor a somogyvári családi nap július végén, amelyen Móring József Attila kereszténydemokrata országgyűlési képviselő kiemelte a nemzet fogalmának jelentőségét Szent László életművében.


Szent László európaiságának és nemzeteket összefogó alakjának fölidézése jegyében zajlott július elején az osztrák–magyar határ közelében található Peruska Mára kápolnánál megtartott zarándokmise. A rendezvény fővédnöke Lomnici Zoltán, a Szent László-év Tanácsadó Testületének tagja, korábbi legfelsőbb bírósági elnök volt, aki köszöntőjében kiemelte a Felvidéken, Erdélyben és a Délvidéken élő magyarok jogai védelmének fontosságát.

A közeljövőben további rendezvényekre kerül sor: augusztus 20-án mutatják be Csíkszeredában a Szent László, légy velünk! című rockoratóriumot, valamint október 13-án a bécsi Pázmáneumban Szent László-liturgia és -kiállítás címmel terveznek komolyzenei és képzőművészeti összeállítást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS