A líbiai parti őrség 520, Európába tartó migránst mentett ki

hirek.sk | MTI 2018. június 21., 19:13

A líbiai parti őrség három műveletben 520 afrikai migránst mentett ki a Földközi-tengeren, keletre Tripolitól - közölte Ajúb Kaszem, az észak-afrikai állam haditengerészetének szóvivője csütörtökön. Az Európába tartó migránsok között hét nő és 48 gyermek is volt - derült ki a tájékoztatásból.

Illusztráció Fotó: TASR

A közlés szerint az egyik - mintegy 300 fős - csoport gumicsónakokkal vágott neki a veszélyes tengeri átkelésnek, csakhogy a járművek motorjai lefulladtak. Kaszem szerint a mentés nagyon kimerítő volt, tekintettel a parti őrség korlátozott lehetőségeire és a migránsok nagy számára.

Egy korábbi nyilatkozatában Kaszem közölte: egy másik incidensben 80 embert mentettek ki, és egy holttestet emeltek ki a Földközi-tengeren. A közlemény szerint a migránsok csónakja üzemképtelenné vált, ami miatt négy órán át kellett a megmentésükre várniuk.

Egy másik műveletben további 140 migránst mentettek ki a nap folyamán. Az akcióban három holttestet is talált a parti őrség.

Az illegális migránsokat elsősegélyben részesítették, majd átadták az illegális bevándorlást ellenőrző központnak Tripoliba - mondta el Kaszem.

A szóvivő aggodalmát fejezte ki, hogy az embercsempészek egyre több gumicsónakot használnak, bár ez a gyakorlat korábban hanyatlóban volt. "Az emberek nagy veszélyben vannak ezekben a gumicsónakokban" - mondta.

Kaszem emellett több támogatást követelt a líbiai parti őrség és haditengerészet számára, amelyek tagjait egyre több vészhelyzethez riasztják a Földközi-tengeren.

A parti őrség és a haditengerészet személyzete nehéz körülmények között dolgozik, védelem és támogatás nélkül kénytelen veszélyekkel szembesülni, sem erkölcsi sem pénzügyi kárpótlást nem kap ezért a csekély fizetésén kívül, amely nem tartalmaz sem egészségbiztosítást, sem a túlórákért járó pénzt, néha előfordul, hogy több egymást követő napon is szolgálatban állnak" - sérelmezte Kaszem.

A parti őrség Európába tartó mintegy 200 migránst mentett ki hétfőn a Földközi-tengeren és szállított vissza az észak-afrikai állam területére.

Líbiában számos, afrikai országból érkezett menekült él többnyire embertelen körülmények között a menekülttáborokban. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) legalább 700 ezer illegális bevándorlóról tud az észak-afrikai országban.

A Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta a káosz uralta Líbia az Európába igyekvő bevándorlók fő tranzitállomása lett. Az IOM szerint az idén eddig 850 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 2100 halálesettel szemben. A migrációs szervezet becslése szerint 2018-ban több mint 40 ezer illegális bevándorló érte el Európa partjait, míg 2017 azonos időszakában számuk meghaladta a 80 ezret.

0 HOZZÁSZÓLÁS