A lengyel szenátus is elfogadta a bírák nyugdíjazásáról szóló törvény módosítását

hirek.sk | MTI 2018. november 24., 11:56

A lengyel parlament alsóháza, a szejm után a szenátus is elfogadta szombatra virradó éjjel a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, az Európai Bizottság (EB) által kifogásolt törvény módosítását.

Malgorzata Gersdorf már végleg visszavonult Fotó: Jakub Kaminski/PAP

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt szerdán nyújtotta be az alsóházban a törvénymódosítást, amelyet a szejm még aznap elfogadott.

Ötvenhét szenátor támogatta a törvénymódosítást, 26 ellene szavazott, tartózkodás nem volt. A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái visszatérhetnek munkahelyükre, ha erre igényt tartanak. A törvény korábbi, 2018. április 3-én hatályba lépett változatának értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elérő bírák csak a lengyel elnök jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat. A törvénymódosítás után ehhez nem lesz szükség államfői jóváhagyásra. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A törvény eddigi változata alapján a korábban 72 tagú testületben a nyugdíjkort elért 27 legfelsőbb bírósági tag közül csak 16 kérvényezte mandátuma meghosszabbítását, és Andrzej Duda elnök 5 kérvénynek tett eleget. Nem kérvényezte mandátuma meghosszabbítását többek között Malgorzata Gersdorf legfelsőbb bírósági elnök sem.

Az EB kezdeményezésére az Európai Bíróság október végén ideiglenes hatállyal elrendelte, hogy fel kell függeszteni a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírásokat. Gersdorf ennek nyomán újbóli munkába állásra szólította fel nyugalmazott kollégáit, mindnyájan azóta be is járnak a munkahelyükre. A PiS szerint viszont az európai bírósági intézkedés nem automatikusan vonta maga után a bírói mandátumok megújítását, ennek előfeltétele ugyanis az erre vonatkozó lengyel törvény megfelelő módosítása. A törvénymódosítást még az államfőnek is alá kell írnia.
0 HOZZÁSZÓLÁS