A kormánypárti jelölt nyerte a mauritániai elnökválasztást

hirek.sk | MTI 2019. június 24., 07:40

A kormánypárti jelölt, Mohamed Uld Gazúni volt védelmi miniszter nyerte a mauritániai elnökválasztást a voksok 52 százalékával - közölte az északnyugat-afrikai állam választási bizottsága vasárnap.

A hat jelölt egy lapon Fotó: AP
A szombaton tartott voksoláson Gazúni legtöbb szavazatot szerzett kihívója, Birám Uld Abeid rabszolgaságellenes aktivista volt, aki 18,58 százalékot kapott. A harmadik helyen, a voksok 17,85 százalékával Mohamed Uld Búbakar volt miniszterelnök végzett.

Mivel a hivatalban lévő államfő szövetségese, Gazúni szerezte meg az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok több mint felét, ezért nem lesz szükség második fordulóra. Megfigyelők szerint a választáson aratott győzelemmel bebetonozta hatalmát a mauritániai kormánypárt, amely magát a nyugati országok szövetségeseként reklámozza az iszlamista szélsőségekkel szemben.

Összesen hat jelölt versengett azért, hogy utódja legyen Mohamed Uld Abdelaziz államfőnek, aki a hadsereg élén 2008-ban erőszakos úton ragadta magához a hatalmat, majd 2009-ben és 2014-ben is megnyerte az elnökválasztást - sokak szerint tisztességtelen eszközökkel.

Gazúni az ország Mohamed Uld Abdelaziz államfő alatt megindult gazdasági és biztonsági fejlődésével kampányolt. Birám Uld Abeid pedig a munkanélküliség magas szintjét és az ország egyik legfőbb társadalmi igazságtalanságát, a rabszolgaságot tematizálta kampányában. Jogvédők szerint feketebőrű mauritániaiak tízezrei élnek háztáji rabszolgaként a világosabb bőrű berber vagy arab származású mestereiknél annak ellenére, hogy ezt a gyakorlatot 1981-ben betiltották, 2007-ben pedig büntetendővé tették az ország törvényei.

Néhány órával a választási bizottság bejelentése előtt Szidi Mohamed Uld Maham kormányszóvivő már megválasztott elnökként hivatkozott Gazúnira.

"Úgy néz ki, mint egy puccs. Egységesek vagyunk, és megtámadjuk a voksolás eredményét" - jelentette be Abeid az ellenzéki jelöltek nevében.

A választás összességében zavartalanul folyt le, dacára annak, hogy a főváros, Nuáksút egyes kerületeiben voltak vasárnap kisebb zavargások, amelyeket a rendőrség feloszlatott.

Mauritániában, amely 1960-ban szabadult fel a francia gyarmati uralom alól, 2008 előtt 1978-ban és 2005-ben is volt erőszakos katonai hatalomátvétel, és több más sikertelen kísérlet is történt. Az akkor tábornok - most 62 éves - Mohamed Uld Gazúni részt vett a 2005-ös és a 2008-as puccsban.

A mintegy 4,5 millió lakosú országban a szavazásra jogosultak száma 1,5 millió.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS