A kézzelfogható változásokig fenn kell tartani az Észak-Koreával szembeni szankciókat

hirek.sk | MTI 2018. április 26., 17:05

A NATO-főtitkár csütörtökön üdvözölte, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ígéretet tett a kísérleti atomrobbantások felfüggesztésére, de egyúttal jelezte: szerinte mindaddig fenn kell tartani a szankciókat Phenjannal szemben, amíg kézzelfogható változás nem következik be a rezsim magatartásában.

Fotó: TASR

„Az ENSZ nyomása és büntetőintézkedései segítették elő az elmúlt hetekben tapasztalt folyamatokat” - vélekedett brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg.

A NATO-főtitkár szerint a pénteki Korea-közi csúcstalálkozó „az első lépések egyike a békésen, tárgyalásos úton rendezett megoldás felé vezető úton”. Az észak-atlanti szövetség vezetője hangsúlyozta: fontos továbbra is fenntartani ezeket az erőfeszítéseket, hogy enyhüljön a feszültség a Koreai-félszigeten.

Az év eleje óta Észak-Korea számos békülékeny gesztust tett, ami diplomáciai közeledéshez vezetett közte és Dél-Korea, illetve az Egyesült Államok között. Kim pénteken találkozik Mun Dzse In dél-koreai államfővel, majd május végén vagy június elején Donald Trump amerikai elnökkel. Szöul és Washington szeretné meggyőzni Phenjant, hogy adja fel nukleáris programját. Trump kedden nukleáris arzenálja megsemmisítésére szólította fel Észak-Koreát.

Stoltenberg sajtótájékoztatóján bejelentette: a NATO több száz katonát küldene Irakba, hogy részt vegyenek az iraki haderő kiképzésében és a katonai iskolák felépítésében.

Az észak-atlanti szövetség erőfeszítéseinek célja az, hogy megakadályozza, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet új erőre kapjon Irakban - mutatott rá a főtitkár.

Az iraki szerepvállalás, az afganisztáni helyzet, illetve az orosz kapcsolatok lesznek a témái a NATO-tagországok külügyminiszterei pénteki brüsszeli találkozójának.

Szó esik majd arról is, hogy mit tehetne a NATO az orosz befolyásolási és megfélemlítési kísérletekkel szemben - tette hozzá Stoltenberg, aki szerint mindezek ellenére fontos a párbeszéd fenntartása Oroszországgal.

A NATO továbbra is azon fáradozik, hogy újabb találkozóra kerüljön sor a NATO-Oroszország Tanács keretein belül, amely a legfontosabb fórum a katonai szövetség és Moszkva között - mondta el a főtitkár.

A norvég politikus az iráni nukleáris megállapodás teljes tiszteletben tartására és betartására is felszólított. Stoltenberg egyúttal figyelmeztetett, hogy több olyan kérdés van, amelyet az atomalku nem rendezett, köztük az iszlám köztársaság ballisztikus rakétaprogramja, illetve Teherán szélsőségeseknek nyújtott támogatása és térségbeli destabilizáló tevékenysége.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS