A kettősügynök 2012-ben Prágában is járt

hirek.sk | MTI 2018. május 13., 18:06

Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök, aki ellen március elején Nagy-Britanniában támadást követtek el Novicsok típusú idegméreggel, 2012-ben titokban Prágában járt és találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel - írja a Respekt című cseh hetilap weboldalán vasárnap megjelent anyagában.

Szergej Szkripal lányával egy pubban
A tekintélyes jobboldali újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Szkripal a cseh titkosszolgálatok képviselőivel legalább egy alkalommal Nagy-Britanniában is találkozott. A Respekt forrásai mindezek ellenére nem gondolják, hogy Szergej Szkripal prágai látogatása összefüggésben lenne az ellene elkövetett merénylettel.

A Respekt úgy értesült, hogy Szergej Szkripalnak, akit a brit MI6 brit külső hírszerzés 1995-ben szervezett be, jóval jelentősebb pozíciója volt az orosz titkosszolgálatokban, mint ahogy ezt eddig gondolták. Szkripal a múlt század 90-es éveinek elején az orosz GRU katonai hírszerzés személyzeti osztályának vezetője volt, így kitűnő áttekintéssel rendelkezett az orosz hírszerző hálózatról Európában és számos esetben az ügynökök konkrét identitását is ismerte - írja a cseh hetilap.

Miután egy ügynökcsere következtében Szkripal letelepedett Nagy-Britanniában, segített az MI6-nak az orosz hírszerzői hálózat felgöngyölítésében.
"Ennek érdekében a britek lehetővé tették a velük szorosabban együttműködő partnerországok, amelyek közé a kilencvenes évektől tartozik Csehország, biztonsági képviselőinek, hogy találkozhassanak Szkripallal. Legalább egy alkalommal, 2012-ben Szkripal Prágába látogatott. Bár látogatása rövid volt, útja az itteni (cseh) titkosszolgálatok számára állítólag hasznos volt" - olvasható a Respektben.

Miután Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylethez használt idegméreg származhatott, Miloš Zeman államfő utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel, előállítottak-e Csehország területén korábban Novicsok típusú idegmérget. Az elnök nyilatkozata szerint mindkét szolgálat megállapította, hogy Csehországban laboratóriumban előállítottak A-230 típusú idegmérget, de csak mikroszkopikus mennyiségben. Míg azonban a polgári hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy nem Novicsokról van szó, a katonai hírszerzés az anyagot Novicsoknak minősítette.

Zeman nyilatkozatára hivatkozva Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő másnap már megcáfolt hazugságként jellemezte Theresa May brit miniszterelnöknek azt az állítását, miszerint Novicsokot csakis Oroszországban állíthattak elő.

0 HOZZÁSZÓLÁS