2019. szeptember 12., 07:33

A Jordán völgyének annektálása súlyosan sértené a nemzetközi jogot

Ciszjordánia egy részének annektálása súlyosan sértené a nemzetközi jogot - reagált helyi idő szerint szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ezzel kapcsolatos kijelentésére.

guterres-kontra-netanjahu.jpg
Fotó: Minurso

Guterres úgy nyilatkozott, hogy aggasztja Netanjahu kijelentése, mert ez a lépés pusztító hatással lenne az arab-izraeli béketárgyalások újraindításának kilátásaira, a térség békéjére, és aláásná a kétállami megoldást, amely mellett az ENSZ továbbra is elkötelezett.

Az izraeli kormányfő a hét elején arról beszélt: ha győz a szeptember 17-i előre hozott választásokon, akkor izraeli fennhatóság alá vonja a Jordán völgyét és a Holt-tenger északi részét. Ez nagyjából Ciszjordánia területének 30 százalékát teszi ki. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog szerint nem képezik Izrael részét, hanem megszállt területek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.