HIRDETÉS

A Hamász szerint Trump megnyitotta a pokol kapuját

hirek.sk 2017. december 07., 12:47
JERUZSÁLEM. Jeruzsálembe tervezett tiltakozó akciókat jelentettek be csütörtökre a palesztin aktivista és civilszervezetek az amerikai elnök döntése miatt - közölte a Sky News Arabíja hírtelevízió. Trump bejelentését Jeruzsálem elismeréséről egyedül Izrael üdvözölte, az összes többi eddigi nemzetközi reakció elutasító volt. A Hamász egyik magas rangú vezetője szerint Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Elítélte Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentett azon döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és elrendelte az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezését.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását - jelentette ki Száeb Erakat, a PFSZ főtitkára. Donald Trump döntésével egyúttal az Egyesült Államok is elvesztette a hitelét, hogy szerepet játszhasson bármilyen békefolyamatban - tette hozzá újságírók előtt Erakat.    

A Hamász palesztin iszlamista szervezet vezetője, Ismail Haníje közleményében elítélte Trump döntését, és azzal vádolta meg, hogy semmibe vette a palesztinok érzelmeit. Hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el a megszállók fővárosának, "semmit sem változtat a történelmen és a földrajzon". "A palesztin nép tudja, hogyan adjon megfelelő választ érzelmeik és szent helyeik lealacsonyítására" - tette hozzá.    

Hamász: népfelkeléshez fog vezetni Trump bejelentése

Ismail Raduan, a Hamász egyik magas rangú vezetője szerint Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját". Raduan felszólította az arab és moszlim országokat, hogy "szakítsák meg a gazdasági és politikai kapcsolatokat" az amerikai nagykövetségekkel, és utasítsák ki az amerikai nagyköveteket. Egy másik Hamász-vezető, Száleh el-Bardávil szerint Trump döntése "nagyszabású népfelkeléshez vezet, az ellenállás felperzseli majd a földet, és levágja mindenkinek a kezét, aki Jeruzsálemhez és a szent helyeihez akar nyúlni".   

Az Iszlám Dzsihád nevű palesztin szervezet egyik vezetője, Háled el-Bats közölte: a lépés az Egyesült Államok Izrael elleni elfogultságáról tanúskodik, és "a békefolyamat csődjét jelenti".

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt kijelentette, hogy a palesztinoknak be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést. "Vonuljanak ki az Izraellel való képtelen és véget nem érő tárgyalásokról, miután megszegték a Jeruzsálem státusa sérthetetlenségének az elvét" - tette hozzá Dahlán, a Mahmúd Abbász vezette Fatah párt központi bizottságának tagja, aki szerint véget kell vetni minden egyeztetésnek, különösképp a biztonsági együttműködésnek Izraellel és az Egyesült Államokkal.

A döntést egyedül Izrael üdvözölte, az összes többi eddigi reagálás elutasító volt.   

A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak. Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának.

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel palesztin szervezetek

Általános sztrájkra és tüntetésekre hívtak fel csütörtökre palesztin világi és iszlamista szervezetek tiltakozásul az ellen, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

A szervezetek közös nyilatkozatban fogalmazták meg felhívásukat, a palesztin oktatási minisztérium pedig válaszul tanítási szünetet rendelt el, és arra buzdította a tanárokat, továbbá a középiskolás diákokat és az egyetemistákat, hogy vegyenek részt a tüntetéseken, amelyek Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Jeruzsálem palesztin részén szerveződnek. 

A tiltakozási akciók már szerda éjjel elkezdődtek: Betlehemben palesztinok lekapcsolták Jézus vélt születési helyének karácsonyi megvilágítását, és lekapcsolták az égőket Rámalláhban is egy köztéri karácsonyfán.   

Jordánia fővárosában, Ammánban a palesztin menekültek lakta városrészben fiatalok százai vonultak az utcákra "Le Amerikával!", "Amerika a terror szülője!" mondatokat skandálva, Trumpot gyalázva, és követelve, hogy Jordánia bontsa fel a békeszerződést, amelyet 1994-ben kötött Izraellel.     

Jordánia lakosságának egy része azoknak a palesztinoknak a leszármazottja, akik 1948-ban, Izrael létrejötte után hagyták el szülőföldjüket.

Irán szerint Trump háborút akar kirobbantani

Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok "összeesküvése" ellen. Az ajatolláh szerint az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államok döntését

A minisztérium  állásfoglalása szerint az, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

Libanon globálisan is veszélyes döntésnek ítéli

Trump döntése veszélyes, és veszélyezteti az Egyesült Államoknak, mint a térségbeli békefolyamat egyik közvetítőjének a hitelességét - jelentette ki szerdán Michel Aun libanoni elnök. Az államfő közleménye szerint az amerikai elnök döntése évtizedekkel visszavetette a békefolyamatot, és a térségbeli, vagy talán a globális stabilitást is veszélyezteti.

Jordánia is elutasítja a Donald Trump döntését

“Az Egyesült Államok elnökének döntése arról, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi az amerikai nagykövetséget a városba, sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát” – mondta a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy Trump döntése jogilag érvénytelen és csak megszilárdítja Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök telefonon egyeztetett Mahmúd Abbásszal, a Ciszjordániát igazgató Palesztin Hatóság elnökével az amerikai döntés hatásairól. Szíszi megerősítette, hogy Egyiptom elutasítja Washington lépését és annak bármilyen következményét. Trump döntését eddig egyedül Izrael üdvözölte, a többi reagálás elutasító volt. Izrael arab szomszédai közül korábban csak Jordániával és Egyiptommal kötött békeszerződést.

Ankara elítéli Trump bejelentését, megszakíthatja kapcsolatait Izraellel

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Trump bejelentését. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszte Trump lépését felelőtlennek minősítette - írja az MTI. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

ENSZ-főtitkár: Csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt 

“Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i épületében megjelent újságíróknak tett rövid nyilatkozatában.

“Ebben a nagyon is aggasztó pillanatban világossá akarom tenni: nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár. “Mindig is felszólaltam minden olyan egyoldalú intézkedés ellen, amely veszélyeztetné a kilátást az izraeliek és palesztinok közötti békére” – tette hozzá. Az amerikai elnök szerdán Washingtonban bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Trump egyúttal közölte, hogy átköltöztetik az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból Jeruzsálembe.

“Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosává” – mondta Trump. Az amerikai államfő ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is “mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett, és fogadkozott, hogy minden tőle telhetőt megtesz a béke megteremtése érdekében az izraeliek és a palesztinok között. Hangsúlyozta továbbá, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható.

Macron: Franciaország nem támogatja Trump egyoldalúan hozott döntését

“Ez egy sajnálatos döntés, amelyet Franciaország nem támogat, és amely szembemegy a nemzetközi joggal” – mondta szerdán Algírban a francia elnök, aki egynapos látogatáson tartózkodik az algériai fővárosban. Emlékeztetett arra, hogy ezt kedden személyesen is elmondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon.

A francia elnök jelezte, mindent megtesz, hogy megerősítse a békét a régióban, és mindenkit arra kért, hogy “minden áron kerüljék el az erőszakot” és a párbeszédet helyezzék előtérbe.

Németország palesztin államot szeretne

Nem támogatja a német kormány Donald Trump döntését - tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár, "mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni". A mindenkori német kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül a békét és a biztonságot csak azzal lehet garantálni, ha Izrael mellett egy önálló palesztin államot is létrehoznak.

Mogherini: Az EU aggódik az amerikai elnök döntése miatt 

Federica Mogherini, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán hangsúlyozta, Jeruzsálem státuszát tárgyalásos úton kell rendezni, teljesítve az érintettek várakozásait. Az Európai Unió és tagállamainak álláspontja nem változik, továbbra is tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik  elhelyezkedését is.

Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára – húzta alá Mogherini. Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette, az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának és egyúttal az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

London sem ért egyet az amerikai döntéssel

Theresa May a Downing Street által szerda este közzétett állásfoglalásában leszögezte: London véleménye szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból. ”Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia” – áll Theresa May szerda esti nyilatkozatában.

Varsó Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter a PAP hírügynökség által idézett nyilatkozat még azelőtt hangzott el, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. ”Csak azt mondhatom, hogy még az Egyesült Államokban is viták voltak erről, és feltehetően folytatódnak az utolsó pillanatig, amíg Donald Trump el nem mondja beszédét” – mondta a külügyminiszter.

Közölte, hogy Lengyelország még mindig Tel-Avivot tekinti Izrael fővárosának, s ott van az ország nagykövetsége. “Tisztában vagyunk azonban azzal, hogy Izrael legfontosabb intézményei Jeruzsálemben vannak” – tette hozzá Waszczykowski, aki szerint Varsó a közel-keleti békefolyamat sikerében érdekelt, amelyet kétoldalú izraeli-palesztin tárgyalásokkal lehet elérni.

Kanada Tel-Avivban hagyja izraeli nagykövetségét

Kanada nem szándékozik követni az Egyesült Államok példáját: nem helyezi át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe - közölte szerdán nyilatkozatban Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter. "Kanada szilárd szövetségese és barátja Izraelnek, és ugyancsak barátian viszonyul a palesztin néphez. Hagyományos álláspontja az, hogy Jeruzsálem státuszának problémája csakis a palesztin-izraeli vita általános megoldásának keretében oldódhat meg" - mondta Freeland, majd pedig nyugalomra intett a kérdést illetően.

Aszad: A palesztinok ügye él az arabokban

“A palesztinok ügye mindaddig a palesztinokban él, amíg létre nem jön egy palesztin állam Jeruzsálemmel a fővárosaként” – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök. Jeruzsálem jövőjét nem egy állam vagy egy elnök határozza meg, hanem annak történelme és a palesztinok ügyének ereje – fogalmazott a szíriai elnök.

A szomszédos Szíria  és Izrael kapcsolatai nem felhőtlenek mióta a zsidó állam 1967-ben elfoglalta Szíriától a Golán-fennsíkot. A kapcsolatokat bonyolítja, hogy értesülések szerint Izrael többször is csapát mért az utóbbi években a háború sújtotta Szíria területén a Damaszkusszal szövetséges, de Izraellel ellenséges Hezbollah libanoni szélsőséges szervezetnek tulajdonított fegyverszállítmányokra. Volt arra is példa, hogy az izraeli légierő  megtorló csapást hajtott végre a szíriai hadseregnek a térségben lévő támaszpontjai ellen, miután szíriai területről több kilőtt lövedék csapódott be a Golán-fennsíknak az Izrael által megszállva tartott részében.

Nem minden zsidó szervezet lelkesedik Trump döntéséért

Nem minden zsidó szervezet üdvözli, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán bejelentette: Jeruzsálemet tekinti ezentúl Izrael fővárosának és Tel-Avivból oda költözteti az amerikai nagykövetséget. A Reformzsidó Unió már szerdán rosszul időzítettnek minősítette a lépést.

A szervezet az Egyesült Államok felnőtt zsidó lakosságának harmadát képviseli: 2,2 millió embert. Elnöke, Rick Jacobs rabbi nyilatkozatban tudatta, szervezete ugyan hiszi, hogy Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa, és hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe kellene költöztetni, ám mindennek nem most van itt az ideje. "Nem tudjuk támogatni Trumpot döntésében, mivel nincs átfogó terv a palesztin-izraeli békefolyamatra vonatkozón" - áll a New York-i központú nonprofit szervezet elnökének nyilatkozatában.

A Hamász intifádát hirdetett, az izraeli hadsereg megerősítette ciszjordániai egységeit

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte Donald Trump döntését, ezért Haníje bejelentette, hogy péntektől újabb intifádát, vagyis palesztin felkelést hirdetett.

"December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt"- mondta Haníje.

"Csakis úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállás ellen, és dicséretes ellenállás kezdődik vele szemben"- tette hozzá.

Az izraeli hadsereg szóvivője közben bejelentette, hogy Ciszjordániába vezényelnek több további zászlóaljat, más egységeket pedig készenlétbe helyez. Az intézkedések azt szolgálják, hogy az izraeli haderő "készen álljon minden eshetőségre".

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS