A francia rendőrség ezrével tartóztatja le a sárgamellényes tüntetőket - VIDEÓ

Hírek.sk 2019. február 17., 20:28

Az adatok szerint a 3 hónapja tartó tiltakozáshullám során mintegy 8400 tüntetőt vettek őrizetbe a francia hatóságok, közülük 7500-at előzetes letartóztatásba helyeztek – írja a Breitbart a francia Le Figaróra hivatkozva.

Paprika spray és könnygáz Fotó: AFP
Christophe Castaner belügyminiszter szerint az eddig indult eljárások során 1800 embert ítéltek el a bíróságok. Az egyik legfrissebb ítélet Christophe Dettinger ügyében született. Itt nem kellett túlbonyolítani a bizonyítási eljárást, mert több millióan látták azt a felvételt, amely Dettinger bokszolóként könnyedén elbánik egy rohamrendőrrel. A férfit 30 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték, a büntetést másfél évre felfüggesztették. A férfi tehát akkor vonul börtönbe, ha az elkövetkező másfél évben még egyéb törvényszegést is elkövet.

A francia belügyminiszter elutasította annak lehetőségét, hogy a sárgamellényeseket amnesztiában részesítse a kormány.

Christophe Castaner közölte, hogy a Macron kormányának politikája ellen szervezett tüntetéseken eddig 1300 hatósági személy sérült meg.

A tüntetők között ez a szám nagyobb lehet és számos esetben a sérülések is brutálisabbak. A francia rendőrség még mindig használja a Gyurcsány-kormány alatt Magyarországon is kipróbált gumilövedékeket. Ennek bevetése majd kéttucatnyi tüntető szemének kilövésével végződött eddig. Sok esetben a gumilövedekék és a könnygázgránátok pedig súlyosan roncsolták a végtagokat. Többnyire a kéz- és lábfejsérülések miatt kerültek kórházba a tüntetők. Az eset kapcsán számos orvos megszólalt a francia sajtóban, volt aki arról beszélt, hogy ilyen komoly sérüléseket ilyen számban még sosem látott.

Az orvosokon kívül az Európai Parlament is elítélte a rendőri erőszakot. Ám a jelentésben általánosságban szerepel a rendőri erőszak, Franciaország nem kerül szóba benne.

Forrás: 888.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS