A Fitch két fokozatot javított Görögország adósbesorolásán

hirek.sk | MTI 2018. augusztus 13., 16:23

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egyszerre két fokozattal javította Görögország devizában fennálló szuverén adósosztályzatát, amelyet egyben stabil kilátással látott el.

Illusztráció Fotó: AFP
A hitelminősítő az adósi besorolást "B"-ről "BB mínuszra" változtatta.

A javítás ellenére az adósosztályzat így is a befektetésre nem ajánlott szinten maradt. Még két osztályzat-javítás kell ahhoz, hogy elérje a befektetésre ajánlott szint legalsó határát, azaz a "BBB mínusz" szintet.

A Fitch várakozása szerint a 2018-2030 közötti időszakban Görögország adósságszolgálat nélkül számított úgynevezett elsődleges költségvetési többlete átlagosa a GDP 2,7 százaléka lesz.

A hitelminősítő előrejelzése szerint idén és jövőre 2,3 százalékkal erősödik a görög gazdaság.

A Fitch számításai szerint 3,4 százalékos átlagos gazdasági növekedés mellett a görög államadósság a GDP 123,3 százalékára mérséklődik 2030-ra az idei 182,7 százalékról.

A Fitch azután javított a görög adósbesoroláson, hogy a múlt héten az euróövezeti állandó mentőalap (ESM) folyósította a harmadik görög mentőcsomag utolsó, 15 milliárd eurós részletét.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek júniusban egyeztek meg annak a tervnek a végső részleteiről, amely úgymond kiengedi Görögországot a nyolc éven keresztül tartó, megszorításokat követelő pénzügyi segélyprogramból.

Görögország az utóbbi nyolc évben 275 milliárd euró pénzügyi támogatást kapott nemzetközi hitelezőitől, cserébe szigorú költségvetési takarékosságot, megszorító intézkedéseket kellett felmutatnia.
0 HOZZÁSZÓLÁS