HIRDETÉS

A ficánkoló óvoda

2011. március 30., 09:48
PERED. Egyre szépül és gyarapodik a peredi magyar óvoda. A gyermeklétszám a demográfiai esés ellenére itt növekszik. Az új oktatási koncepcióban, amely a „ficánkoló óvoda“ nevet kapta, az intézmény nagy hangsúlyt helyez arra, hogy megfelelően fejlődjön a gyermekek mozgáskultúrája.

A Peredi Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda a kötelező alapprogramnál többet nyújt a kicsiknek. A pedagógusok megkülönböztetett hangsúlyt helyeznek a mozgáskultúra fejlesztésére. „Ezt azért választottuk, mert a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, ami a későbbiekben kihathat a tanulásra is, hiszen egyre több, ezzel a problémával küszködő gyerek jelenik meg az iskolákban. Mi itt az óvodában még nem beszélhetünk tanulás- és viselkedészavarról, de mindent meg kell tennünk, hogy ezt megakadályozzuk“ – fejti ki a Pedagógusfórum márciusi számában Berky Angelika igazgatónő.

Az udvari játszóteret felújították, és az épület belső termeit is úgy alakították ki, hogy a gyerekek minél jobban ki tudják elégíteni a mozgásigényüket. Van itt ugráló labda, szárazmedence labdával, trampolin, bordásfal. „Ezek az eszközök nem szokványosak az óvodákban. Minden azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek bármikor tudjanak mozogni, és ennek megvannak az eredményei, mert így sokkal nyugodtabbak“ – magyarázza az igazgatónő.

A peredi magyar óvodát jelenleg 46 gyerek látogatja. Berky Angelika úgy véli, ez a létszám tartható, sőt, szeptembertől akár gyarapodhat. „Volt egy téves felfogás, amit most már az emberek kezdenek felfogni, hogy nem az iskola az első. Nem a iskolai beiratkozáskor kell összegyűjteni az diákokat. Nekünk, pedagógusoknak nagyon össze kell fognunk, hogy minél több magyar óvodásunk, iskolásunk legyen“ – hangoztatja.

Berky Angelika úgy véli, a szülőknek tudatosítaniuk kell, hogy egy hároméves kisgyereknek csak az anyanyelvi közeg adhat érzelmi biztonságot. Ahogy a felnőttek, a kicsik is  természetes közegükben érzik magukat a legjobban.

0 HOZZÁSZÓLÁS