A Facebook igazgatótanácsa kiállt a vállalat vezetője mellett a cég legújabb botrányában

hirek.sk | MTI 2018. december 06., 14:52

A Facebook igazgatótanácsa tüntetőleg Sheryl Sandberg, a cég sokat kritizált második számú vezetője mögé állt szerdán a vállalat legújabb botrányában, miután kiderült, hogy a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető cég megbízást adott egy amerikai tanácsadó cégnek, hogy kutakodjon a vállalat bírálói, köztük Soros György után.

Sheryl Sandberg és Soros György Fotó: Ring of Fire Radio
Az információgyűjtésre Sandberg adott utasítást. A Facebook igazgatótanácsa azt írja Soros Nyílt Társadalom Alapítványainak vezetője számára szerdán közzétett levélben, hogy Sandberg viselkedése teljesen helyénvaló volt.

Személyesen Sheryl Sandberg rendelte el, hogy Soros György üzleti érdekeltségei után kutakodjanak, miután a milliárdos januárban, a davosi Világgazdasági Fórumon hevesen kritizálta és a társadalomra leselkedő veszélyek egyikének nevezte a Facebookot.

A Facebook igazgatótanácsának Patrick Gaspard, Soros Nyílt Társadalom Alapítványainak vezetője számára írt levelében kifejtik: olyan támadás esetén, ami egy ilyen ismert és mélyen tisztelt személyiséget érint, a Facebook csapata azonnali vizsgálatokat folytat arról, hogy mi állhat a kritika mögött.

Ugyanakkor ezek a vizsgálatok már lefutottak, ugyanis Sandberg e-mailben érdeklődött arról, hogy Soros rendelkezik-e Facebook-részvényekkel. Ezt a lépest a levélben teljesen helyénvalónak minősítették.

A Facebook társalapítójaként, a 49 éves, milliárdos Sandberg maga is az igazgatótanács egyik tagja. A közösségi oldal vezérigazgatója, Mark Zuckerberg több ízben is megvédte Sandberget a kritikákkal szemben.

Korábban Elliot Schrage, a Facebook volt kommunikációs vezetője vállalta magára a felelősséget, amiért megrendelést adott a Definers nevű tanácsadó cégnek, hogy kutakodjon a vállalat bírálói, köztük Soros György milliárdos után, azt állítva ugyanakkor, hogy a Definers túllőtt a célon a bírálóik lejáratására tett lépésekkel. Akkor azt mondta, hogy őt terheli a felelősség a Definers és más cégek felbérelésére vonatkozó döntésekért.

A Definers és a Facebook együttműködését a The New York Times (NYT) című lap tárta fel novemberben közzétett cikkében. Schrage - aki egy évtizeden át dolgozott a Facebooknál, és idén júniusban jelentette be távozását - bejegyzésében elismerte: a Facebook kérte fel a Definerst, hogy készítsen lejárató anyagot Soros Györgyről.

A NYT a korábbiakban arról is írt, értesülésük szerint a Facebook vezetői így próbálták megoldani a vállalat egyre szélesedő válságát; a washingtoni székhelyű Definersszel folytatott együttműködés célja az volt, hogy azt a benyomást keltsék: Soros György áll az egyre erősödő Facebook-ellenes mozgalom hátterében. A Definers egy újságíróknak küldött háttéranyagban utalt arra: fel kellene tárni a Soros családja vagy alapítványai, illetve a Facebookot támadó aktivistacsoportok közötti pénzügyi kapcsolatokat.

Patrick Gaspard a megjelentekre reagálva, levélben fordult a Facebook vezetőihez, és kifejezte mély felháborodását a vállalat lépése miatt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS