A cseh kormányfő szerint a Beneš-dekrétumoké lezárt ügy

hirek.sk | MTI 2018. május 24., 17:52

Lezárt ügynek tekinti Andrej Babiš ügyvezető cseh miniszterelnök a második világháború után kiadott Beneš-dekrétumokat, amelyek egy része nagyon negatívan érintette a csehszlovákiai németeket és a magyarokat.

Andrej Babiš Fotó: tasr
Babiš csütörtökön a cseh parlament alsóházában interpellációkra válaszolva kijelentette: nem tudja elképzelni, hogy a kitelepített szudétanémetek szervezete a jövőben Csehországban tartson találkozót.

"Semmi ilyesmi nem fog megtörténni, számunkra ez egyszer és mindenkorra lezárt ügy" - szögezte le az ügyvezető cseh kormányfő, akit Jiří Valenta kommunista képviselő kérdezett a témában. Kérdésében Valenta aggodalmát fejezte ki, nem lehetséges-e, hogy a szudétanémetek a jövőben visszakövetelik majd a vagyonukat, amelyet a Beneš-dekrétumok alapján veszítettek el. A kommunista parlamenti képviselő azzal érvelt: egy hete a kitelepített szudétanémetek hagyományos pünkösdi találkozóján, Augsburgban Stephan Mayer német külügyi államtitkár azt állította, hogy a Beneš-dekrétumoknak nincs helyük a mai Európában.

Babiš kételkedik abban, hogy a szudétanémetek hagyományos találkozójára a jövőben már Csehországban kerülhetne sor, ahogy arról Bernd Posselt, a szervezet elnöke beszélt Augsburgban.

Nem venném ezt olyan komolyan. Egy ilyen tanácskozást nálunk nem lehet megszervezni valamelyik cseh város jóváhagyásával, s kételkedem, hogy akadna ilyen" - vélekedett a miniszterelnök. Beszédében Posselt a szudétanémet kongresszus egyik lehetséges színhelyeként a dél-morvaországi Brünnt említette.

A cseh-szudétanémet kapcsolatok az utóbbi években jelentősen javultak. Ehhez nagymértékben hozzájárult az a tény, hogy a Szudétanémet Bajtársi Szövetség alapszabályából törölte a csehszlovák állam által elkobzott német vagyon visszakövetelését. Petr Nečas cseh miniszterelnök 2013-ban egy müncheni látogatáson elmondott beszédében sajnálatát fejezte ki a szudétanémeteket a világháború utáni kitelepítések során ért sérelmekért.

Eduard Beneš csehszlovák államfő rendeletei alapján 1945-ben az országban élő németeket és a magyarokat gyakorlatilag kollektív módon háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották állampolgárságuktól és vagyonuktól. Míg a mintegy hárommillió szudétanémet kitelepítését a potsdami nagyhatalmi békekonferencia jóváhagyta, a magyarokét nem. Prága és Pozsony ezt követően más módon próbálkozott a "magyar kérdés" megoldásával.

A cseh-német történelmi vitát bizonyos értelemben az 1997-ben kormányfői szinten aláírt cseh-német nyilatkozat rendezte és lezárta. A dokumentum megállapítja: a kitelepítések reagálás volt a németek által elkövetett háborús eseményekre, bűncselekményekre. Prága ugyanakkor elismerte, hogy a kitelepítés során cseh részről sérelmek érték a németeket. A cseh-német történészbizottság szerint a kitelepítések során mintegy 15-30 ezer német vesztette életét. (Más források szerint az 1945 utáni megtorlásokban 300 ezer szudétanémet vesztette életét.)

0 HOZZÁSZÓLÁS