A briteknek részt kell venniük az EP-választáson a Brexit halasztása esetén

Hírek.sk 2019. március 16., 16:42

Az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a májusi európai parlamenti (EP-)választásokon, amennyiben a brit európai uniós tagság megszűnése (Brexit) a tervezett március 29-i dátum helyett július 1-je utánra halasztódik - jelentette ki a Brexitről szóló tárgyalások osztrák résztvevője szombaton.

Gregor Schusterschitz Fotó: AFP

"Meg kell várnunk, mit javasol pontosan" a brit kormány - mondta Gregor Schusterschitz a Der Standard című osztrák lapban szombaton megjelent interjúban arra utalva, hogy Theresa May az európai uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozóján várhatóan a Brexit rövid távú elhalasztását fogja kérni a londoni parlament döntése alapján. Az osztrák diplomata szerint amennyiben a Brexit időpontja július 1-je utánra csúszik, a briteknek részt kell venniük az EP-választásokon.

"Az Európai Unió soha nem volt azon a véleményen, hogy pusztán elvi okokból elutasítson bármit is a tárgyalások során. Vonatkozik ez a tárgyalások meghosszabbításának kérdésére is: miattunk nem hiúsulhat meg" - vélekedett.

Az EU több vezető politikusa kijelentette: az Egyesült Királyságnak vagy távoznia kell a májusi választások előtt, vagy részt kell vennie rajta, hogy jogilag ne lehessen támadható a júliusban összeülő új parlament legitimitása - idézte fel a Reuters hírügynökség.

Az interjúban Gregor Schusterschitz azt mondta, az EU talán túl engedékeny volt az Egyesült Királysággal, és hagyta, hogy elhúzódjon a túlnyomórészt belpolitikai vita. Ezáltal a britek kevesebbet egyeztettek az EU-val, és inkább a belpolitikai csatározásokra összpontosítottak. "Lehet, hogy könyörtelenebbnek kellett volna lennünk néha. De nem voltunk, így talán hagytuk, hogy a britek elbohóckodjanak" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezáltal megkésve szembesültek az igazán nehéz kérdésekkel, "amelyekről most szó van" - fogalmazott, utalva vélhetően a kiválással kapcsolatos olyan nehézségekre, mint az ír határ ellenőrzésének ügye.

Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS