A bolgár ellenzék leváltaná a kormányt

hirek.sk | MTI 2018. június 20., 11:50

Bizalmatlansági indítványt terjesztett be a bolgár kormány ellen szerdán az ellenzéki Bulgáriai Szocialista Párt (BSZP), mert elégedetlen a közbiztonsággal.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő Fotó: TASR

Jelena Joncseva, a BSZP képviselője az indítványt ismertetve azt mondta, hogy a polgárok nem érzik biztonságban magukat saját országukban, a kormány pedig nem képes szavatolni a biztonságukat. Meggyőződését fejezte ki, hogy minden bolgár "hazafi" támogatni fogja a kezdeményezést.

Az ellenzéki szocialisták most másodszor nyújtanak be bizalmatlansági indítványt a tavaly május óta kormányzó, Bojko Boriszov vezette kormány ellen. Az elsőt január végén terjesztették be azzal az indokkal, hogy a kormány kudarcot vallott a korrupció elleni harcban. A parlament elutasította az indítványt, és politológusok szerint nagyon valószínű, hogy a mostani is erre a sorsra jut.

A hatályos törvények szerint a parlamentnek három, de legfeljebb hét nap múlva napirendre kell vennie az indítványt, majd még egy napja van arra, hogy szavazzon róla. A 240 fős törvényhozásban legalább 121 szavazat szükséges az indítvány elfogadásához, de az ellenzéknek összesen csak 105 mandátuma van, és közülük nyolcvan a szocialistáké.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS