65 kilométer hosszú és 6 méter magas kerítést épít Izrael

Hírek.sk 2019. február 04., 12:09

Új kerítés építésébe kezdett Izrael a Gázai övezet határán - jelentette be vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és ideiglenes védelmi miniszter. A kerítés célja a palesztin szélsőségesek - köztük a terroristák - átszivárgásának a megakadályozása.

Illusztráció Fotó: Ramouz Habboub

A védelmi tárca közleménye alapján a zsidó állam és a palesztin enklávé között épülő új kerítés 65 kilométer hosszú és 6 méter magas lesz. A gázai palesztinok folyamatosan átvágják a jelenlegi határkerítést, hogy izraeli területre lépjenek.

Ennek következtében fennáll a veszélye a szélsőségesek és a terroristák átszivárgásának.

Az izraeli védelmi tárca szerint az építendő akadály hasonló lesz ahhoz a kerítéshez, amelyik az egyiptomi határon húzódik a két ország között.

A minisztérium megjegyezte, hogy a falat mintegy 20 ezer tonna galvanizált acélból építik, és jelentős újításokkal látják el. A zsidó állam hadserege ugyancsak vasárnap számolt be arról, hogy több embert letartóztattak, akik gázai oldalról megközelítették a határt.Késeket és drótvágókat találtak náluk. Netanjahu hangsúlyozta: ha nem tartják fent a nyugalmat Gázában, Jeruzsálem nem fog habozni, és megteszi a megfelelő lépéseket még a választási időszak idején is, ha kell.

A gázaiak tavaly március óta az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek, s azt is követelik, hogy visszatérhessenek azokra a területekre, ahonnan felmenőiknek - szerintük - el kellett menekülniük a zsidó állam 1948-as megalakulásakor.

A tüntetéseken eddig - gázai források alapján - legalább 240 palesztin halt meg, és több ezren sebesültek meg.
Forrás: Origo
0 HOZZÁSZÓLÁS