HIRDETÉS

65 év után először látogat török államfő Görögországba

hirek.sk 2017. december 07., 07:47
ANKARA. Recep Tayyip Erdogan személyében hatvanöt év után először látogat török államfő csütörtökön Görögországba.

A Hürriyet tekintélyes török napilap értesülése szerint Erdogan először Athénba, majd a nyugat-trákiai Komotinibe (törökül Gümülcine) utazik, ahol felkeresi a helyi török kisebbséget.   

Erdogan a fővárosban várhatóan Prokopisz Pavlopulosz görög elnökkel, Alekszisz Ciprasz miniszterelnökkel, valamint Kiriakosz Micotakisszal, az ellenzéki Új Demokrácia párt vezetőjével folytat megbeszéléseket.   

A kétnapos tárgyalássorozat fő témái az Égei-tengeri katonai jelenlét, valamint az egymás országaiban élő török és görög kisebbségek ügye, továbbá Ciprus kérdése, Törökország és az Európai Unió viszonya, illetve a kétoldalú kapcsolatok, a menekültválság és a terrorizmus elleni együttműködés lesznek.   

Erdogannak ez már az ötödik hivatalos görögországi útja, de korábban mindig miniszterelnökként látogatott a szomszédos országba. A török államfőt Pavlopulosz hívta meg még tavaly júniusban, amikor Binali Yildirim török kormányfő járt nála az athéni rezidencián.   

A két ország viszonya különösen azután vált feszültté, hogy a görög igazságszolgáltatás az év elején megtagadta azoknak a török katonáknak a kiadatását, akik a tavaly július 16-i török puccskísérlet kudarcát követően menekültek helikopterrel Görögországba.   

Hakan Cavusoglu török miniszterelnök-helyettes november végén azt nyilatkozta: a görögök és a törökök szomszédok, amin nem tudnak változtatni, Görögország és Törökország vagy együttműködik és a térség két erős országává válik vagy továbbra is viszálykodik.   

Celal Bayar akkori török köztársasági elnök 1952-ben látogatott Athénba.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS