2018. június 1., 13:11

Június 3-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szlovéniában

Szlovéniában a törvényhozó hatalmat a kétkamarás parlament gyakorolja. A felsőház, az Államtanács (Drzavni Svet) 40 tagját egy elektori kollégium választja meg öt évre, az alsóház, az Országgyűlés (Drzavni Zbor) 90 tagja közül 88-at négy évre, közvetlenül választanak,  az őshonos kisebbségek, az olaszok és a magyarok 1-1 képviselőt küldenek a törvényhozásba.

janez_jan-a.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Wikipedia

A legutóbbi, 2014. július 13-i előrehozott választásokon a balközép SMC (Miro Cerar Pártja, később Modern Közép Pártja) 36 mandátumhoz jutott, a koalíciós kormány a politikában újoncnak számító Miro Cerar vezetésével lépett hivatalba. A választást Cerar 2018. március 14-i lemondása miatt kellett egy héttel előbbre hozni. A kormányfő azért távozott, mert a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a Koper-Divaca vasútvonal második vágányának építéséről 2017. szeptemberben rendezett - egyébként érvénytelen - népszavazás eredményét, az indoklás szerint a kampányt a kabinet állami pénz felhasználásával finanszírozta, hátrányos helyzetbe hozva a beruházás ellenzőit.

Miro Cerar a leköszönt kormányfő
Miro Cerar a leköszönt kormányfő
Fotó:  Wikipedia

A választásokon 25 párt indul, a közvélemény-kutatások a Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) győzelemét vetítik előre. A magyar kisebbségi képviselői hely megszerzésére ketten pályáznak.

janez_jan-a.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.