2018. március 13., 20:10

1848/49 és Pozsony – tematikus városnézés vasárnap

POZSONY. 1848/49 és Pozsony címmel Korpás Árpád idegenvezető tart magyar nyelvű tematikus városnézést március 18-án (vasárnap) a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szervezésében.
201803121703590.boldog_bekeidok.jpg
Galéria
+4 kép a galériában

Az érdeklődőket a ¼udovít Štúr téri (Námestie ¼udovíta Štúra) Cafe Propeler előtt várják 14 órára. A séta során felkeresik az 1848/1849-es időszakhoz kötődő legfőbb emlékhelyeket. Pozsony 170 évvel ezelőtt, 1848 tavaszán is nagyon fontos szerepet játszott Magyarország életében. Itt ülésezett a rendi országgyűlés, amely az úgynevezett törvényes forradalmat elindította. E városban alakult meg a felelős magyar minisztérium, azaz a függetlenedni akaró Magyarország kormánya. További információk ITT.

A város múltjával és magyar hagyományaival foglalkozó Pozsonyi Kifli idén is több magyar sétát szervez.

Egy presszót, legyen szíves! címmel Gaál Julianna idegenvezető a múlt század elején virágkorukat élő pozsonyi kávéházakat mutatja be.

A boldog békeidők épületei VII. – minden, ami az útikönyvekből kimarad(t) címmel május 27-én folytatódik B. Mánya Ágnes helytörténész, tanár sikeres sétasorozata.

Szeptember 9-én Brogyányi Mihály idegenvezető Pozsonyi paloták című sétájára hívják az érdeklődőket.

Szeptember 30-án Hornyák István idegenvezető, újságíró Mátyás király és Pozsony című sétáján vehetnek részt mindazok, akik a Mátyás-emlékévben az uralkodóval kapcsolatos helyi vonatkozásokra kíváncsiak. Utóbbi esemény része a XXXII. Pozsonyi Városi Kulturális Napoknak.

A felsorolt sétákon való részvétel díja tetszés szerinti. A Pozsonyi Kifli idei kínálatában természetesen szlovák nyelvű tematikus séták és előadások is szerepelnek. Az említett rendezvényekről a www.poszonyikifli.sk honlap Eseménynaptár rovata is tájékoztat.

201803121703590.boldog_bekeidok.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.