2022. június 30., 15:27

Tíz éve ő volt a gazember, ha most is megbuktatná a kormányt, akkor hős lenne?

Oda jutottunk, hogy Richard Sulíktól mindenki azt várja, hogy a kormányt bedöntse. Legalábbis a szlovák portálok nagy része ezt üzeni a gazdasági miniszternek.

Sulík
Fotó: TASR

Érdekes kommentár jelent meg a postoj.sk portálon.

Richard Sulík és az SaS helyzete ebben a koalícióban kulcsfontosságú. Sulík azzal a tudattal lépett be a kormányba, hogy semmilyen körülmények között nem léphet ki a koalícióból, hiszen az előző Radičová-kormányt ő döntötte be. Ezért szeretné Sulík bebizonyítani azt, hogy az SaS egy megbízható partner, akinek az egyik legnagyobb a koalíciós potenciálja és stabil kormánypárt.

A tíz évvel ezelőtti Radičová-kormány megbuktatásáért mindenki Richard Sulíkot hibáztatta, ő volt az, aki előkészítette Robert Fico visszatérését.

A cikk szerzője szerint van benne igazság, hogy Sulík felelőssége volt a kormány bedöntése, de az nem igaz, hogy Robert Fico visszatéréséről is ő tehet. A köztudatban viszont az maradt meg, hogy Richard Sulík makacssága és önfejűsége miatt ért véget idő előtt Radičová ciklusa, és került vissza a hatalomba Robert Fico.

A 2020-as választások után kezdődtek a konfliktusok Matovič és Sulík között. Sulík mindenáron azt hangoztatta, hogy bármi van, ők biztosan maradnak a koalícióban és nem verik szét a kormányt.

Az SaS elnöke tanult a múlt hibáiból, tudta, ha borítanak mindent, akkor az SaS-al már senki nem akar koalícióra lépni, hiszen megbízhatatlanok és komolytalanok lesznek a többi párt előtt.

A helyzet azonban teljesen megváltozott. Sulíktól már azt kéri a közvélemény, hogy buktassa meg a jelenlegi kormányt, hiszen tarthatatlan a helyzet.

A sme.sk egyik kommentátorja, Peter Tkačenko például azzal a kritikával illeti Sulíkot, hogy nem lép fel határozottabban. Nincs semmi értelme, hogy a koalíciós ülésekre nem jár be Sulík, hiszen ezzel nem ér el semmit, maximum sértődöttséget. Az említett kommentáríró azt is Sulíkhoz vágja, hogy fölöslegesen részese a kormánynak, mert semmilyen befolyása nincs már a dolgok ráhatására, hiszen például a Gyimesi György és Milan Krajniak által elképzelt politika kezd érvényesülni, amely felszámolná a liberális demokráciát, és keményebb szabályok lépnének érvénybe, ahol csak a többséget veszik figyelembe.

Peter Tkačenko tehát egyértelműen felszólítja Sulíkot, hogy hagyja el a kormányt. Elmondása szerint, ha ezt időben megteszi, akkor nem lesz gazember.

Sulíkot nemcsak a liberális lapok szólítják fel, hogy hagyja el a kormányt, de a konzervatív Štandard.sk hasábjain is megjelent egy írás arról, hogy Sulíknak távoznia kellene. Nem is akárki fogalmazta meg ezeket a sorokat, Marek Maďarič, a Smer volt politikusa.

Kommentárjában többek között azt írja, hogy

Szlovákiában a legnagyobb problémát azok a politikusok okozzák, akik Matovič-csal együttműködnek és hatalmon tartják őt.

Maďarič megérti, hogy néhány politikus nem akarja beismerni, hogy ezt a kormányt már nem lehet fenntartani, de egyszerűen látni kell a társadalmi feszültséget, amely egyre csak nagyobb lesz. A volt politikus bízik abban, hogy az SaS belátja, nem lehet egyszerre két lovat is megülni, tehát Matovičékat kritizálni és közben annak a kormánynak a részese lenni. Ráadásul kevés pozitív eredményt tudnak felmutatni a választóik felé, ugyanis a törvényjavaslataik nagy része nem megy át a kormányon belül.

Richard Sulíktól tehát most mindenki azt várja, hogy buktassa meg a kormányt, ahogy tíz évvel ezelőtt is megtette tette. Míg akkor éles kritikát kapott ez miatt, és viselte a következményeit, addig mára odajutott a szlovák közvélemény nagy része, hogy Sulíktól valóságosan azt kérik, mentse meg az országot.

Ám amíg mindenki Sulíkra figyel, van itt egy másik párt is, a Boris Kollár vezette Sme rodina. Kollár már jelezte, nem zárta ki az együttműködést a Peter Pellegrini által vezetett Hlas-szal. Kollárék kiszámíthatatlanok, így bármikor boríthatnak mindent.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.