2024. április 10., 13:25

Pellegrini az új szavazókkal tudott mobilizálni, Korčok alábecsülte a vidéket - elemzőt kérdeztünk

Jelentős fordulatot hozott az államfőválasztás második fordulója. Az első kör győztese, Ivan Korčok (46,87%) nem kis meglepetésre maradt alul Peter Pellegrinivel (53,12%) szemben. Mivel magyarázható Peter Pellegrini győzelme? Mely szavazótáborok voksolóit sikerült begyűjtenie? Miért nem tudta megismételni Ivan Korčok az első körben elért eredményét? A háborús retorika valóban erősebb volt a kormányellenes hívószónál? Jozef Lenč politológust kérdeztük.

Pellegrininek áll a zászló
Ivan Korčok - Peter Pellegrini
Fotó: TASR/ma7
Sokkal erősebb a kormányoldal, mint azt gondolnánk

A politológus szerint több meglepetés is történt a második körben.

A magas részvétel mellett három kulcsfontosságú momentum játszott szerepet Pellegrini győzelmében, amelyet a közvélemény figyelmen kívül hagyott.

Az egyik fontos momentum Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter sajtótájékoztatója, melyben bejelentette a veszélyes medvék kilövéséről szóló alkotmánytörvényt. Ez egyfajta üzenet lehetett a nemzeti konzervatív szavazóbázis irányába, hogy a kormány konkrét és jelentős problémákkal foglalkozik. A másik ilyen fontos tényező a kormány közös sajtótájékoztatója, melyben a három legerősebb pártvezető egyértelmű álláspontot és jelzést küldött a kormány választói felé, miszerint Peter Pellegrini az egyetlen, aki államfőként szuverén módon képviseli a nemzetállamot. A harmadik döntő faktor pedig a kormány kihelyezett kormányülése Galántán, illetve a magyarországi köztévé, melynek hatására sikerült mobilizálni a Dél-Szlovákiában élő magyarokat.

Korčok már nem tudott honnan meríteni, az álhírekkel pedig képtelenség harcolni

Ivan Korčok vereségét Lenč abban látja, hogy míg az első körben inkább a nagyvárosi szavazók járultak az urnák elé, addig a második körben a vidéki választókat sikerült jobban mozgósítania Peter Pellegrininek. Az elemző szerint

Ivan Korčok már nem tudott más szavazótábort megszólítani, csak a saját választóbázisára koncentrált, a vidéket pedig alábecsülte.

Az első körben a legfontosabb kampánytémák a kormány kétes ügyeinek a tematizálása, a Fico-ellenesség és a kormány hatalmának a kiszélesítése a Grassalkovich-palotába, a második fordulóra ez a téma lecsengett

- véli Lenč, aki hozzáteszi, a kampány egyértelmű és fő meghatározó témája az orosz-ukrán háború volt, mellyel sikerült olyan szavazókat is mozgósítani Peter Pellegrininek, akik az első fordulóban távol maradtak. A politológus leszögezi, hogy agresszív kampány folytatódott Ivan Korčok ellen. Sikerült őt úgy beállítani, hogy megválasztása esetén katonákat küldene Ukrajnába, Szlovákiát pedig belesodorná a háborúba.

Több elemzés és statisztika is kimutatta, hogy Szlovákiában nagyon sokan elhiszik az álhíreket. Az országban rengeteg az alternatív és dezinformációs közösségi oldal, amelyekből sokan tájékozódnak. Ez egy szomorú jelenség, hiszen ez alapján hitték el az emberek azt az álhírt, miszerint Ivan Korčok katonákat küldene Ukrajnába, és képes lenne kirobbantani a háborút, holott az államfőnek nincs ilyen kompetenciája, ez amúgy is a kormány jogköreihez tartozik.

- konstatálja az elemző.

Tarabáék a nemzeti konzervatív szavazókat, Kuffáék pedig a keresztény konzervatív szavazókat nyerték meg Pellegrininek

Jozef Lenč szerint a másik kulcsfontosságú dolog az volt, hogy Peter Pellegrininek sikerült megszerezni a nemzeti konzervatív szavazókat. Ebbe a kategóriába tartoztak Štefan Harabin szavazói is, akik inkább Korčok ellen, mintsem Pellegrini mellett szavaztak. Az orosz-ukrán háború megítélésében pedig számukra Peter Pellegrini jelentette a kisebbik rosszat.

 A nemzeti konzervatív szavazók nagy részét Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter tudta mobilizálni azzal a kijelentéssel és kampánnyal, hogy a hagyományos értékeket Peter Pellegrini, a kormány jelöltje képviseli.

A keresztény, vagy ultrakonzervatív szavazókat Štefan Kuffa sikeresebben szólította meg, mint a KDH, mely szavazóinak jelentős része ugyan Ivan Korčokot támogatta, de egy részük azért nem szavazott Korčokra, mert zavarta őket az a jelenség, hogy a KDH egy táborban van a PS-el.

Štefan Kuffáéknak sikerült a közösségi oldalakon elhitetniük Peter Pellegriniről, hogy ő jobban képviseli a keresztény-konzervatív értékeket mint Ivan Korčok.

-mondja Lenč.

A Magyar Szövetség lehet a szlovák és a magyar kormány összekötője, közvetítője

A politológus szerint téves megközelítés az, hogy mai értelemben a magyarok mindig a "demokratikus" oldalon álltak, vagy ha jobban tetszik a kisebbik rossz jelöltet támogatják az államfőválasztásokon. Ezt egykoron Igor Matovič kezdte terjeszteni, illetve ez akkor volt érvényes, amikor Bugár Béla volt az egységes MKP elnöke. A későbbiekben azonban az MKP választói már nem így gondolkodtak, ráadásul úgy ahogy a parlamentben a Híd, regionális szinten az MKP is együtt tudott működni a Smerrel. A Magyar Szövetség, melynek a vezetése az egykori MKP politikai vezetőiből áll, pragmatikusabb okokból tud jobban együttműködni a kormányoldallal mint az ellenzéki pártokkal, mert a kormányon lévők tudnak konkrét ígéreteket javasolni.

Főleg azért, mert a Smer és Robert Fico kapcsolata kiváló Orbán Viktorral, nemzetközi szinten is egy oldalon állnak, így ezt a viszonyrendszert ki tudják használni a felek. Ha regionális szinten valamit el akar érni a Szövetség, akkor ezt Orbán Viktoron keresztül teheti meg, aki szól a szövetségeseinek Szlovákiában, vagyis a kormánynak, Robert Ficóéknak.

- foglalja össze véleményét a politológus, aki hozzáteszi ez már látható volt akkor is, amikor Igor Matovič, aki mellett ott állt Gyimesi György is, igyekezett jó kapcsolatokat kiépíteni a magyar kormánnyal. Időközben azonban a Matovič-kabinet megbukott, jött Robert Fico, aki sokkal jobban ráérzett erre az együttműködésre. Lenč szerint ebben a kontextusban az államfőválasztás egyértelmű győztese Gyimesi György, akinek ebben a tekintetben sokkal fontosabb a szerepköre, mint a Magyar Szövetség elnökének, Forró Krisztiánnak, aki az államfőválasztás első körében a várakozásokhoz képest alulteljesített.

Az elemző úgy véli, a párton belül Gyimesi György támogatottsága és szerepe sokkal meghatározóbb lehet, hiszen még Matovič időszaka alatt is egyfajta közvetítője volt a Budapest-felvidéki magyar politikai közösség-szlovák kormány összekötésének.

Lenč viszont megjegyzi, a Magyar Szövetség számára komoly probléma, hogy csökkenőben van a magyarok nemzetiségi aránya, ráadásul közülük sokan szlovák pártra szavaznak. Ugyanakkor az is egy negatív tendencia, hogy a magyarok jelentős része az utóbbi időben rendszerint nem vesz részt a választásokon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.