2022. január 16., 12:37

Megszólaltak a magyar evangélikusok

Semmi kétség afelől, hogy az európai kereszténységre 2022-ben is sok megpróbáltatás vár. Csakúgy, mint az előző években. Köztudott, hogy a világon a legüldözöttebb vallás a Krisztus-hívőké, amit látva az európai demokráciák többsége – beleértve az uniós intézményeket is – szégyenlősen elfordítja a fejét, és sokatmondó hallgatásba burkolózik. Vagy rátesz még egy lapáttal.

Templomgyalázás
Templomgyalázás Pozsonyban
Fotó: Archív felvétel

Olykor az ember nem is tudja eldönteni, mi a nyugtalanítóbb. Az-e, hogy a keresztény-keresztyén egyházakat világszerte támadják a muszlimok és a liberálisok, vagy magának az egyháznak a hallgatása és az önfeladása. Megrázó hírekből a tavalyi évre is jutott bőven: Amerikában például megválasztották az első transznemű evangélikus püspököt, a skandináv egyházak egy része pedig már házasságként ismer el homoszexuális kapcsolatokat és adja rájuk az áldását.

Nyugaton a helyzet változatlan

Az istentagadás és a kereszténység ellen folytatott harc jó ideje kedvenc témája a nyugati sajtónak, amely a (természetesen nem létező) háttérhatalom kiszolgálójaként a liberális demokráciát tartja kizárólagos demokráciamodellnek. Mert mi máson is lehetne ízesebbeket röhögni, mint a konzervatív, a hitüket megvalló emberek tisztességén? A Charlie Hebdo esete kapcsán jutott eszünkbe: megpróbálták ugyanezt Mohameddel is, ám a radikális muszlimok válasza nem volt megbocsátó…

Sokáig emlékezetes marad az Európai Parlament LMBTQ-ügyekért felelős „jószolgálati nagykövetének” a produkciója, aki Szűz Máriaként pózol egy Józsefet alakító barna bőrű férfi társaságában egy LMBTQ-magazin címlapján. „Ha azt vesszük, hogy Jézus sem volt fehér, akkor akár azt is hihetjük, hogy Szűz Máriának szakálla volt” – magyarázta felháborodást kiváltó performanszát Riccardo Simonetti. Utólag persze kiderült, hogy a pasas jogtalanul adta ki magát az EP nagykövetének, hiszen ilyen pozíció nem létezik. A szabadságjogokért rettegő bátor testület mindazonáltal nem határolódott el a csalótól.

Ricardo Simonetti Szűz Máriája
Fotó:  Archív felvétel

Tavaly Brüsszel több akciója is tovább fokozta az indulatokat. Az Európai Bizottság egy olyan dokumentumot tett közzé, amely szerint kerülni kell a karácsony szó használatát, a karácsonyi időszak helyett a politikailag korrekt kifejezés a téli szünet. Helena Dalli uniós biztos tervezetében emellett az európai keresztény nevek, így a Mária és a János is kerülendők lettek volna, ehelyett az egyenlőségért felelős uniós népbiztos a Malika és a Julio nevek használatát javasolta. A túlbuzgó hölgy agyszüleményét végül visszatette a fiókba, de nem kért bocsánatot, sőt megjegyezte, az időzítés nem volt helyénvaló, ennek még nem jött el az ideje. Ami magyarul azt jelenti, hogy majd újra előveszi, vagy ő, vagy valaki más a toleráns és minden másságot feltétlenül tisztelő csapatból.

A hódítók már a spájzban vannak

De nem kell messzire mennünk, hiszen tájainkon is egyre nagyobb teret hódít a természettel szembemenő LMBTQ-lobbi. Ugyancsak tavaly történt, hogy Pozsonyban „érzékenyítő” misét tartott a szlovák evangélikus egyház néhány eltévelyedett báránya. Augusztusban pedig a belvárosban jelentek meg vallásgyalázó graffitik; több templomra „Isten transznemű”, „Előttünk a homoszexuális forradalom”, illetve „Homoszexuális erő” feliratokat pingáltak fel. Valószínűleg provokációról volt szó, de az eset minden jóérzésű embert megdöbbentett.

Alig néhány nappal karácsony előtt Budapesten, a IX. kerületi Ferenc téren egy olyan Jézust ábrázoló plakát jelent meg, amelyen Jézus oldalából nem vörös, hanem szivárványszínű vér folyt.

A Népszava Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló gúnyrajzából, amely a keresztre feszített Jézus „függőségén” próbált alpári módon élcelődni, bírósági ügy lett, ám az „orbáni diktatúra” bakancsa alatt vonagló bíróság ítélete szerint nincs ebben semmi kivetnivaló. De a Magyar Narancs is kitett magáért. Narancsosék egy művésznővel készült interjújában a hölgy Szűz Máriának volt öltöztetve, és a kisded Jézus helyett egy nyulat tartott az ölében.

Ezek az árokásó és a társadalom jóérzését mérgező termékek mind arról árulkodnak, mennyire sanyargatják és üldözik Magyarországon az ellenzéki sajtót Orbán Viktor ügyészei és rendőrei. (Ezt természetesen a Magyarországon portyázó uniós Libe-bizottság is bevette a nyomozati anyagába, és a kabaréját nagy csinnadrattával előadta Brüsszelben.) De hát a diktatúrákban ez így természetes: lehet mosdatlan szájjal gyalázni a kormányt, sértegetni és megalázni a magyar emberek nem liberálisan gondolkodó millióit, majd beleóbégatni a „toleráns és művelt” Nyugat atlanti homályába az elnyomás elviselhetetlen szorítását.

Isten a bűnt gyűlöli, de a bűnöst szereti

Megelégelve a parttalan mocskolódást és az egyház ellen irányuló támadásokat, a magyar evangélikus egyház lelkipásztorai tavaly novemberben állásfoglalást adtak ki. Az állásfoglalás „kiállás az Ige igazsága mellett és szembenállás az egyházban is jelen lévő LMBTQ-propagandával” – fogalmaznak az evangélikus lelkészek. Az egyik kezdeményező, Kiss Máté lelkész írja az Evangelikál Csoport oldalán: „Nem áhítozunk népszerűségre, és nem politikai szekértáborokat vagy ideológiákat szolgálunk, hanem egyedül a mi Urunkat, úgy, ahogyan azt ránk hagyta szent igéjében. Nem akarunk többet, de nem elégszünk meg kevesebbel sem. Ezért született meg ez az állásfoglalás, mert nem szeretnénk eltérni Isten igazságától.

Pride felvonulás Budapesten
A május elsejei felvonulásokra emlékeztet
Fotó:  Archív felvétel
Ha nem szereted, homofób vagy

Az aláírók visszautasítják azokat a kritikákat, amelyek szerint a bűnnel együtt a bűnöst is elutasítják. Ez a vád nem igaz. Azt is elutasítják, hogy ezzel zsarolják az egyházat: „ha keresztyénnek vallod magad, akkor a szeretet parancsa és Jézus szeretettanítása alapján köteles vagy a homoszexualitást és más egyéb nemi irányultságokat egyformának és egyenrangúnak tekinteni a heteroszexualitással”. Pedig, szögezik le, „Isten a bűnt gyűlöli, de a bűnöst szereti, mert ő elítéli a bűnt, de a bűnös megmentésére szeretett Fiát adta”.

Az utóbbi mondat tartalmazza a lényeget. A hívők és isten szolgái nem a bűnös, esendő embert ítélik el, hanem a bűnt.

Ezért nem vádolhatók gyűlölettel, mint számos esetben hazug módon elhangzik. Jézus ugyanis a szeretetével senkit sem utasított el. A nyilatkozat aláírói hangsúlyozzák, hogy „az egyház hajójában ülők jól teszik, ha a sokféle irányból érkező hullámokra nem mozgatják ide-oda a kormánylapátot, ám a pusztító viharra reagálni kell, megtartva az első pünkösdkor megszületett és az igével folyamatosan megújított egyház helyes irányát, mert különben a hajó zátonyra fut és elsüllyed.”

Budapest Pride
Fotó:  Archív felvétel
Ha az egyház nem védekezik

Végül elhangzik a felszólítás is: „Az egyház vezetői az egyház népétől is bizalmat és felhatalmazást kaptak. Ezért az egyház népe joggal várja el az egyház vezetőinek a Szentírással összhangban lévő folyamatos megszólalását.”

Remélhető, hogy a magyarországi és a szlovákiai vallási vezetők nem engedik el a fülük mellett a figyelmeztetést, és felismerik, hogy nem szabad mindent átengedni a politikának. Mert ha a bárányokat a farkas környékezi, úgy illik, hogy a pásztornak helyén legyen a szíve.

Megjelent a Magyar7 2022/2. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.