2023. június 22., 13:40

Boris Kollár pofonja veszélyeztetheti a Sme rodina bejutási esélyeit?

A Sme rodina helyzete és megítélése megváltozhat Boris Kollár legutóbbi botránya miatt.

boris kollár
Fotó: TASR/AP

A párt sokat veszíthet a botrány miatt, fejtegeti Lukáš Krivošík a postoj.sk hasábjain.

Mint ismertes, Boris Kollár korábbi barátnője, Barbora Richterová, akitől két gyermeke is van, azzal vádolta meg a politikust, hogy súlyosan bántalmazta őt.

Az eset még 2012-ben, Floridában történt. A nő az incidensről levélben számolt be a parlamentnek. Emellett közösségi oldalán egy videót is posztolt a saját változatával. Boris Kollár nem tagadja, hogy lekevert egy pofont, ám elmondása szerint azért tette, mert a nő a közös gyereküket feléje dobta. Barbora természetesen tagadja a házelnök verzióját, elmondása szerint azért kevert le neki egyet, mert nem volt hajlandó megfogni a kicsit.

Az biztos, hogy mindkét félnek megvan a maga története, ám ez nem változtat azon, hogy a bulvársajtó felkapta az ügyet, a házelnöknek pedig aligha hiányzott ez a botrány.

Krivošík szerint Boris Kollár néhány tulajdonságban hasonlít Donald Trumpra. Kollár is inkább celeb, mint klasszikus politikus. Magánéletében különc, de ő az, aki megnyitotta a Konzervatív Csúcstalálkozót Szlovákiában.

Az is tény, hogy

Boris Kollár a kormányban stabilizáló tényező volt.

Emlékezzünk vissza, amikor Sulík és Matovič gyerekesen civakodtak egymással, Boris Kollár volt az a nyugodt, megfontolt politikus, aki a koalíciós egységet hangoztatta.

A publicista szerint Boris Kollárnak ez idáig kiegyensúlyozott, illetve kiszámítható volt a politikája. A közvélemény-kutató ügynökségek is stabilan 6-8 százalékra mérik a Sme rodinát, tehát Kollárékkal komolyan kell számolni.

Ugyanakkor a mostani botrány nagyon sokat árthat a pártnak. Krivošík szerint azzal, hogy Kollár nyíltan beismerte tettét, nagyon sok szavazót elveszíthet, főleg női szavazókat. Ezek után ugyanis több női szavazó kételkedhet abban, hogy Boris Kollár valóban törődik-e a „barátnőivel” és a gyerekeivel.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a Sme rodina szavazóinak mindössze 58 százaléka biztos abban, hogy a mozgalomra szavaz. Ez azt jelenti, hogy a Sme rodina választói nem annyira elkötelezett szavazók, mint más pártok esetében.

Egyáltalán nem biztos tehát, hogy a Sme rodina jó eredményt ér el a választáson, sőt az is elképzelhető, hogy a párt nem kerül be a parlamentbe.

Krivošík szerint a választás utáni koalíciós egyeztetéseknél sem mindegy, hogy egy olyan párt ül le tárgyalni, amelyik legalább nyolc százalékot szerzett, vagy egy olyan, amelyik épphogy csak bekerült a parlamentbe.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.