Az OKS elnöke szerint szerencsétlen lenne az utolsó pillanatban módosítani a népszámlálási ívet

Frissítve: 03:06
2021. január 28., 13:20
ma7 | TASR

Az SaS és a Za ľudí pártok képviselői elutasítják az arra irányuló törekvéseket, hogy a népszámlálási íveket módosítva kettő helyett csak egy nemzetiséget lehessen megadni.

Ondrej Dostál
Fotó: TASR
Dostál: Ne kelljen lakóhely-elhagyás az állampolgárság megszerzéséhez!

Ondrej Dostál (SaS) képviselő szerint főleg azért szerencsétlen ez a kezdeményezés, mert közvetlenül a népszámlálás megkezdése előtt álltak elő vele.

Dostál szerint a Szlovák Statisztikai Hivatal

erős érvek alapján döntött úgy, hogy a népszámlálási íveken meg lehet adni egy második nemzetiséget is.

Szlovákiában élnek kettős identitású emberek, akik két vagy akár több nemzetiséghez is kötődnek. Vannak vegyes házasságok. Különösen kirívó ez a probléma a romák esetében. A nemzeti identitásnak különféle formáit ismerjük, nem minden ember érzi magát egy nemzethez tartozónak elejétől a végéig

 – fejtette ki a képviselő a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Zuzana Kumanová, a kulturális minisztérium államtitkára felhívta a figyelmet,

hogy Szlovákiában 13 nemzeti kisebbség él, és mindegyik képviselteti magát a kisebbségi bizottságban.

Hozzátette: a bizottság több évig tárgyalta a népszámlálás kérdését, és a második nemzetiségre vonatkozó kérdés beszúrásával végül mindenki egyetértett. Úgy véli, nem lenne korrekt a nemzeti kisebbségekkel szemben az utolsó pillanatban módosítani a népszámlálási íveket.

Dostál szerint nem igaz az az állítás, hogy a népszámlálás előkészítésének folyamata átláthatatlan volt.. A képviselő elmondta, a második nemzetiség megadását kifogásolók már korábban is javasolhattak volna módosítást, hiszen az új kormány tíz hónappal ezelőtt alakult meg.

Óva intett attól, hogy a statisztikai hivatal engedjen a politikai nyomásnak.

2021. január 26., 21:45

A kettős nemzetiségtől a kettős állampolgárságig - Gyimesi és Ravasz vitája

Kedden este a TA3 hírtelevízió egyik legnépszerűbb műsora foglalkozott a hamarosan induló népszámlálással, és főképpen annak a nemzeti közösségekre gyakorolt hatásával.

A két nemzetiség megadásának lehetőségét a népszámlálási íveken korábban Gyimesi György, az OĽANO képviselője kifogásolta, azzal érvelve, hogy ez felgyorsítja a kisebbségek tagjainak asszimilálódását. Azt állította továbbá, hogy a második nemzetiségre vonatkozó kérdést észrevétlenül szúrták be a népszámlálási ívekbe. Hangsúlyozta, hogy a témát még nem zárták le, a koalíció tovább foglalkozik vele.

Ifj. Peter Pollák, aki szintén az OĽANO-frakció tagja, párttársával ellentétben üdvözli a több nemzetiség megadásának lehetőségét. Szerinte ezzel elkerülhető, hogy sokakat az érzületük ellenére kényszerítsenek arra, hogy egyetlen kategóriába sorolja magát.

Legyünk büszkék a gyökereinkre, a nyelvünkre, a szokásainkra és tradícióinkra. Az életstílusunkra. A népszámlálás a romák, magyarok, ruszinok szempontjából is fontos. Egyszerűen az egész társadalom szempontjából

 – olvasható ifj. Pollák állásfoglalásában, melyet Peter Dojčan, az OĽANO médiacsapatának tagja küldött a TASR hírügynökségnek csütörtökön.

A képviselő szerint a nemzetiségre vonatkozó két kérdés hozzásegíthet ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk a Szlovákiában élő nemzetiségekről.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!