2019. május 28., 15:55

Szijjártó: a felvidéki magyarság nem marad európai képviselet nélkül - VIDEÓVAL

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MKP pozsonyi székházában Menyhárt Józseffel közös sajtótájékoztatón az EP-választások eredményeit értékelte.

MKP_SZijjártó_sajtáj_05_28
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Bodó Károly

Menyhárt József, az MKP országos elnöke arra emlékeztetett, hogy

a párt ugyan nem jutott be az Európai Parlamentbe, de a felvidéki magyarság továbbra is számíthat stratégiai partnerére.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a szlovák elnökség meghívására Pozsonyban üléseztek a V4-ek és a nyugat-balkáni államok külügyminiszterei. Magyarország bővítéspárti ország, idén először csökken a tagállamok száma - hangsúlyozta Szijjártó, aki szerint az unióban nincs bővítéspárti elkötelezettség, hiszen a még működő bizottság 2025-re tolta ki a bővítés időpontját. Reméljük, az új bizottság megérti az idők szavát, elkötelezett lesz a bővítés mellett - emelte ki Szijjártó, hangsúlyozva, hogy

Magyaroszágnak nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeke a nyugat-balkáni államok csatlakozása.

Magyarország elébe ment az integrációnak, hiszen 38 milliárd forintot biztosítottak a Vajdaság gazdasági integrációjára, illetve hitelkeretet nyitottak a nyugat-balkáni államok gazdasági felzárkóztatására - fogalmazott a külügyminiszter. Magyarország visegrádi partnereivel együtt szorgalmazza, hogy Észak-Macedónia és Albánia elkezdhesse a tárgyalásokat, Montenegró pedig megnyithassa az utolsó fejezetet.

 

Fotó:  ma7.sk

Új helyzet, hogy a vajdasági magyarok is szavazhattak az EP-választásokon, továbbra is lesz képviseletük az Európai Parlamentben - emlékeztetett a külügyminiszter.

Szijjártó hangsúlyozta,

a magyar kormány mindig az egész magyar nemzet érdekeit képviseli, a felvidéki magyarság nem marad képviselet nélkül. Van jövője az etnikai elvű politizálásnak, csak ennek van jövője.

 

Kérdésre válaszolva elmondta, folyamatosak az egyeztetések, hogy az uniós vezetők közül az egyik tisztség a közép-európaiaknak jusson, azon belül a visegrádi országokból kerüljön ki.

Szijjártó hangsúlyozta, az EP-választáson a négy legsikeresebb párt - köztük legerősebbként a Fidesz - a leginkább bevándorlásellenes üzenetekkel kampányolt, ez erősíti a magyar kormánypárt pozícióját.

 

MKP_SZijjártó_sajtáj_05_28
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.