2019. március 14., 10:26

Magyar állami kitüntetéseket adtak át a pozsonyi várban - Videóval

Magyar állami kitüntetéseket adtak át a pozsonyi várban
Fotó: ma7

Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete ünnepi beszédében kiemelte, a 171 éve történt eseményekre abban az egykori koronázó városban emlékezünk, amelynek nagyon sok köze volt a negyvennyolcas szabadságharc eseményeihez. Kiemelte, azokban az években már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy az ország válaszúthoz érkezett, és társadalmi változásokra van szükség. Pozsony volt akkoriban az egyik legfelvilágosodottabb város, így a változás igénye is itt fogalmazódott meg elsőként.

A nemzeti összetartozás egyik legfontosabb eleme, hogy közösen ünnepeljük meg legfontosabb nemzeti ünnepeinket. A határon túl élők számára a nemzeti ünnepekre való megemlékezésnek sokkal nagyobb a jelentősége, mint a Magyarország határain belül élőknek, hiszen aki a határokon túl megmaradt magyarnak, az tudatosítja, számára mit jelentenek ezek az ünnepek.

A határon túl élő magyarok feje felett a történelmi változások során többször átsuhantak a határok, azonban egy dolgot soha nem vehettek el tőlük, mégpedig azt a belső tudatát, hogy magyarnak vallja magát.

A nemzeti ünnep kapcsán több felvidéki közéleti személyiség munkásságát is elismerték, Pozsonyban négy személynek adták át az Áder János köztársasági elnök által adományozott  Magyar Arany Érdemkeresztet. A kitüntetést elsőként Bárdos Gábor, Somorja város volt polgármestere vette át a szlovákiai magyar közösség és kultúra szolgálatában végzett több évtizedes településvezetői munkája elismeréseként.

Az elismerést másodikként Czajlik Jenő, a Magyar közösség Pártja Dunatőkési Helyi Szervezetének elnöke, a Czajlik Ranch igazgatója vette át a Felvidéken élő magyarság megmaradása, valamint kultúrájának és hagyományainak ápolása érdekében végzett munkája elismeréseként.

A Magyar Arany Érdemkeresztet harmadikként Fabó Tibor Jászai Mari-díjas színművész vette át a szlovákiai magyar nyelvű színjátszást érzékeny szerepformálásaival gazdagító több évtizedes, sokoldalú művészi pályája elismeréseként.

A negyedi kitüntetett M. Nagy László fotóriporter volt, aki a szlovákiai magyarság kulturális örökségének megőrzését szolgáló művészi munkája elismeréseként vette át a köztársasági elnök által adományozott elismerést.

Az ünnepi megemlékezésen felolvasták Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a határon túli magyarokhoz intézett üzenetét is.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.