2019. május 1., 08:30

15 éve az Európai Unióban - A SzóBeszéd vendége Csáky Pál EP-képviselő - VIDEÓ

Ma van tizenöt éve, hogy Szlovákia csatlakozott az Európai Unióhoz. A rendszerváltás után úgy tűnt, a mečiari Szlovákiát kihagyják az unió bővítéséből, hiszen vállalhatatlannak tartották. 1998-tól 2006-ig a Dzurinda kormány, melynek az MKP is tagja volt, megváltoztatta ezt a nézetet az országról. A SzóBeszéd stúdiójában Csáky Pált kérdeztük az európai útról, aki az akkori kormány alelnökeként az integrálási folyamatot irányította, ma pedig az Európai Parlament képviselőjeként segíti Szlovákia és a Felvidék érdekérvényesítését Brüsszelben.

15 éve az Európai Unióban - A SzóBeszéd vendége Csáky Pál EP képviselő - VIDEÓ
Fotó: ma7

Szlovákia 2004. május 1-én csatlakozott az Európai Unióhoz, együtt a szomszédos Magyarországgal és Csehországgal, ekkor összesen tíz ország vált az EU tagjává. Szlovákia csatlakozása a csatlakozásai tárgyalások során sokáig kétséges volt, hiszen Vladimír Mečiar kormánya szinte teljes elszigeteltségbe taszította az országot. A negatív megítélést a Mikuláš Dzurinda vezette két kabinet törte meg és állította a csatlakozás útjára a leszakadni látszó országot. Csáky Pál ebben az időszakban a kormány alelnökeként az akkori Magyar Koalíció Pártja színeiben az európai integrációs folyamatot is irányította.

Az egykori kormányalelnök ma az Európai Parlament képviselőjeként a Magyar Közösség Pártja színeiben képviseli a felvidéki magyarok érdekeit. Csáky Pált az európai parlament munkájáról, valamint a magyarság érdekérvényesítési lehetőségeiről Haják Szabó Mária kérdezte a SzóBeszéd stúdiójában. Tájékozódjon velünk!

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.