2024. február 20., 16:02

Vita a szepességi virsliről

A virsli közkedvelt étel, Magyarországon például a szilveszteri mulatozás elképzelhetetlen virsli nélkül. Idehaza is egész évben a legkeresettebbek közé tartozik a szepességi virsli, a „spišské párky”. Azt ma már kevesen tudják, hogy ennek a húskészítménynek a receptúráját még az Osztrák–Magyar Monarchia idején állította össze a Szepesváralján élő magyar hentesmester, Varsányi István. Méghozzá a hölgyek óhaja szerint. Ezek a bizonyítható tények, mégsem ezt a verziót jegyezték be az Európai Unióban. Felkerestük az egyetlen élő unokát, Igor Varsányit, aki ismeri az eredeti receptúrát.

szepesi virsli
Varsányi István hentesmester üzlete
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

István magyar hentesmester 1889–1890 között Szepesváralján alkotta meg ezt a finomságot. Egyik unokája, Varsányi Mónika igazi magyarnak jellemezte könyvében: büszke, magabiztos, dolgos, céltudatos, aki 12 emberről és a cselédségről is példaértékűen gondoskodott. Azt tartotta, hogy az élet nem arról szól, amit szeretnénk, hanem amit megteremtünk.

Békebeli idők terméke
A mestersége, de legfőképp a virsli készítése volt a szívügye, hajnaltól késő estig dolgozott. Egyedi receptúrát akart megalkotni. Esténként állítólag bezárkózott a műhelyébe, papírcetlikre írta fel az összetevőket más-más adagolással, majd kóstolgatta, próbálgatta, tökéletesítette a terméket. Hamar rájött, hogy sertés, illetve marhabélbe nem töltheti a virslit, hiszen ez nem lenne kellőképpen elegáns a kis női kezeknek, mert elsősorban a hölgyekre gondolt. Tudta, hogy a csinos magyar asszonyságok finom modorúak, de mindig éhesek, szomjasak. Valószínűleg durvának bizonyult volna számukra a kolbász nagyságú virsli. Valami nőiesebb kellett...

Tökéletes minőségre és ízvilágra törekedett. Tudta, csak a bőrtől, inaktól megtisztított hús kerülhet a virslibe. Erdélybe, Nagyváradra járt borjúért, de fontos volt számára az is, milyen fajtájú a sertés, ki a tenyésztő, mivel táplálja. Báránybélbe töltötte a borjú és sertéshús keverékéből készült virslit, így kellőképpen vonzó volt, majd párba kötve, rövid ideig füstölte. 1889–1890 között született meg a végleges receptúra, amely óriási sikert aratott.

A jó minőségű hús, a fűszerpaprika, amelyet Budapesten vásárolt, és a megfelelő érzékkel ízesített termék egyenesen berobbant a piacra.

A paprikás szaft spriccelt a ruhára
Falták a virslit az urak, az elegáns hölgyek, az sem zavarta őket, hogy nem igazán lehetett késsel és villával enni, kézbe kellett venni és beleharapni. A paprikás szaft viszont, ha eltörték, szétvágták vagy harapták, spriccelt szanaszét, a hölgyek csipkés blúzát, az urak hímzett mellényét sem kímélte. Varsányi István látta, hogy nagy sikere van a terméknek, így a virsliket reggelként különleges ládákba rakták, tormalevelekkel letakarták és kivitték a Szepesváraljáról induló első reggeli vonathoz, délután pedig már Budapesten falatoztak belőlük az ínyencek. Hamarosan Lengyelországban is árulni kezdte.

Spišské pááárky, viršle, viršličky, podracké viršle – igy árulták annak idején. A múlt század negyvenes éveiben csütörtökönként „sertéspiacot” tartottak Szepesváralján, ekkor a vásárlók és az eladók a füstölők tulajdonában lévő fogadókban leültek és rendeltek egy adag „virslit”, majd némi itallal leöblítették. Varsányiékhoz rengetegen jártak ekkor, alig győzték kivárni, hogy elkészüljön az újabb adag friss virsli.

1918-ban, a háború után megváltoztak a határok, így Varsányi hentesnek itthon kellett nyersanyaghoz jutnia, de nem sokkal ezután 53 éves korában meghalt. Ekkor az édesanya az Egerben tanuló Simon fiát hazahívta, hogy folytassa a mesterséget.

Később a szocialista rendszer államosította a kis családi üzemet, bár Simon és az időközben megszületett Igor unoka továbbra is folytatta a virsli gyártását, igaz, nem hivatalosan. Később pedig a csehszlovák állami normába foglalták a fontos elvtársak által jónak tartott receptúrát.
varsányi
Varsányi István és családja
Fotó:  Archív felvétel
Uniós bejegyzés 

Az uniós csatlakozás után pár évvel, 2010 és 2011 között az Európai Unióban is bejegyezték a szepességi virslit „spišské párky” néven, és a következőképpen határozták meg a betartandó paramétereket: legfeljebb 24 mm átmérőjű báránybélbe kell tölteni, az egyes darabok súlya körülbelül 50 g.

A termék jellemzője a fűszerpaprikától kapott rózsaszínű-piros szín és a kissé pikáns íz. Az előállításához maximum 10 százalék zsírt tartalmazó friss marhahúst, maximum 10 százalék zsírt tartalmazó friss sertéshúst, ezenkívül sertésbőrt, ivóvizet, pácsót, őrölt édes paprikát (100 ASTA), őrölt csípős paprikát, E 450 és E 451 polifoszfátokat, E 300 aszkorbinsavat (0,5 g/kg mennyiségben) és báránybélt használhatnak.

 A kémiai jellemzőknél a zsírtartalom maximális értéke 24, a sótartalom pedig maximum 2 százalék lehet, mindkét esetben megengedett a 4 százalékos eltérés. A tiszta izomfehérje minimális mennyisége a tömeg 10 százaléka.

Kisüzemből tömegtermelés

Megkérdeztem a Spiš Market képviselőjét, Marian Užákot, aki az uniós bejegyzést koordináló csapat egyik tagja volt, hogy az EU-ban bejegyzett receptúra alapján vajon készíthet-e bárki szepességi virslit? Ha például egy nagytermelésből, például a dán farmról veszi meg egy csallóközi üzem a húst, és betartja a paramétereket, az is szepességi virslinek minősül-e?

Egy hagyományos különlegességet jegyeztettünk be Brüsszelben, itt megadtuk azokat az értékeket, amelyeket be kell tartani a szepességi virsli készítése során. Ezek fizikai és kémiai paraméterek. A fizikai meghatározók közül a legfontosabb, hogy báránybélbe kell tölteni, a kémiainál pedig fontos az izomfehérje-tartalom, ennek minimum 10 százaléknak kell lennie. Ezt kell betartani, és feltüntetni, hogy hagyományos specialitás.

Ha ez rendben van, bárki készíthet szepességi virslit. Ami viszont nincs leírva, az a hentesmester tudománya, érzéke, hogyan lehet még ízletesebb, még finomabb a virsli, például mindenképpen kell bele kis zsír is, hogy szaftos legyen – kezdi a beszélgetést a húsüzem tulajdonosa. Majd felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-biztonsági és állategészségügyi felügyelet ellenőrzi mindezt.

– 2017-ben volt egy nagyszabású ellenőrzés, amikor a hatóságok rengeteg hibát találtak. Több nagy húsüzem terméke sem felelt meg a kritériumoknak, mesterséges színezéket használtak például. Valószínűleg ez az oka, hogy egyesek igyekeznek másképp megnevezni a terméket, például van már „podradcké viršle” is a piacon, erre ugye nem vonatkoznak a megadott paraméterek. Emellett persze lehet, hogy jó minőségű a termék – magyarázza.

virsli
A hentesmester műhelye
Fotó:  Molnár Anna
A báránybél meg Ázsiából érkezik...

A virsli összetétele iránt érdeklődve megjegyzem, abban is különböznek a hozzáférhető receptúrák, hogy az Európai Unióban bejegyzett verzióban van marha- és sertéshús is, Varsányi Mónika könyvében borjú- és sertéshúst említ, Igor Varsányi, az egyedüli élő unoka, aki maga is részt vett a virsli készítésében már csak sertéshúsra emlékezik. Marian Užák szerint nincs értelme ezen vitatkozni, meggyőződése ugyanis, hogy az öreg Varsányi mester is kissé variálhatta a virsli készítését annak idején, attól függően milyen húshoz jutott hozzá.

– Tudja, a paprikánál sem egyértelmű a dolog, annak is lehet különböző a színparamétere. Én is 400 grammot teszek, meg más is, mégis az övé sötétebb, az enyém pedig élénkpiros. Ugyanez vonatkozik a füstölésre is, ez általában 7,5 perc, de valaki 9 percig füstöli a terméket, így az a virsli sötétebb. Azt is le kell szögezni, hogy a hús összetétele, felépítése is teljesen más manapság, mint száz évvel ezelőtt volt. További tény, hogy a szocializmus alatt, a csehszlovák állami norma, az ún. piros norma alapján gyártottunk.

Nagy tudással rendelkező technológusok határozták meg, hogy mit tartalmazzon a virsli, ebből indultunk ki az EU-ba történő bejegyzés során is. Ma azt mondom, talán felesleges a marhahús, szívem szerint kizárólag sertéshúsból készíteném. A mai emberek számára kell, hogy attraktív legyen a termék, de a legfontosabb, hogy jó ízű legyen – hangsúlyozza a húsüzem tulajdonosa hozzáfűzve, hogy ez a termék a zászlóshajójuk, Kelet-Szlovákiában el sem tudja képzelni, hogy hiányozzon a kínálatból.

 – Szepességi virsli nélkül olyanok lennénk, mintha egy testrészünk hiányozna. Minőségi termék, tehát drágább. Fontos tudni, hogy magas ára van a báránybélnek, és Ázsiából hozzák be.

A Spiš Market képviselője, Marian Užák a vásárlóknak azt üzeni, hogy a virslit egyáltalán nem kell főzni, csak melegíteni, hiszen főtt termékről beszélünk, és azzal zárja beszélgetésünket, hogy édesapja a Csallóközből származik.

Az egyetlen élő tanú – Varsányi Igor

Varsányi Mónika, a Szepességi virsli című könyv írója már nem él, de Ladislav Raček (Slow Food Tatry) segítségével felkutattam az egyedüli unokát, a 86 éves Igor Varsányit, aki annak idején segédkezett a virsli készítésénél.

virsli
Varsányi Igor, az egyedüli élő unoka, aki részt vett a kolbász készítésében
Fotó:  Molnár Anna

– Nagypapám, Varsányi István 1928-ban halt meg, ekkor vette át édesapám az üzem vezetését. Tovább kellett folytatni a mesterséget, hiszen ekkor már nagy sikere volt a szepességi virslinek. Apámat Pozsonyba, Rudolf Manderla henteshez küldte nagymama, hogy tanulja ki a szakmát. Ő sikeres, nagy tudású mester volt, apám az egri gimnázium után nála tanult. Én 1938-ban születtem, 1951-ben, 13 éves koromban már aktívan bekapcsolódtam a munkába, nap mint nap dolgoztam a hentesüzemben. A füstölő előkészítése volt a feladatom. Sosem volt pontosan leírva ez a családi „ereklye”, vagyis a szepességi virsli receptje, de én pontosan emlékszem rá. Marhahús nem kell hozzá, kizárólag jó minőségű sertéshúst tartalmazott.

Három hentes is volt akkor Szepesváralján, Michal Griger, Španer és a veje, Blaško, ők mindnyájan virslit készítettek, de az én nagyapám, Varsányi István alkotta meg a legfinomabbat. Ezért lett ilyen híres. Nem a virslit találta ki, hanem megalkotta a roppanós virslit, a virsli ízvilágát tökéletesítette. Aki megkóstolta, többé nem kért más fajtát.
Vissza az eredetihez

Ladislav Raček, a Slow Food Tatry képviselője szerint semmi sem indokolja, hogy a szepességi virsli pontos receptúráját közzé kellene tenni.

– Ismerjük vajon a Coca-Cola receptjét? Abban az időben már volt virsli bőven, de Varsányi István a szaftos, paprikás, roppanós virslit találta ki. Ez ugyanaz a történet, mint a brindza, vagyis a juhtúró esete. Nem beszélhetünk erről a termékről, ha nem juhtejet, hanem tehéntejet használunk a készítéséhez. Szeretném bejegyeztetni az eredeti terméket, hogy csak a pontos kritériumoknak megfelelő hentesmester, tenyésztő készíthesse el az igazi szepességi virslit. Hogyan gyárhat eredeti szlovák terméket az, aki például Lengyelországból hozza be a sertést? Miért nem érdekli a gyártót, hogy milyen táppal etették a sertést? Szerintem ez nem megengedhető! Annak idején, amikor Simon Zsolt miniszter az Unióban bejegyeztette ezt a virslit, sajnos senki sem kérdezte meg Igor Varsányit az összetételről.

A Slow Food Tatry polgári társulás az autentikus termék újraélesztésén dolgozik.  Meggyőződésük, hogy a Varsányi Igortól megkapott receptúra alapján különleges, egyedi termék állítható elő. Igenis fontos a kistenyészet, az, hogy milyen fajtájú a sertés, mivel etették, de az is, hogy milyen volt a füstölő, hogyan működött az egész folyamat.

– Én ezt szeretném visszahozni. Szerintem a magyar fél is érdekelt lehet ebben, ott ugyanis példaértékű gasztronómiai kezdeményezések vannak. Mint tudjuk, Varsányi István Budapestre járt jó minőségű paprikáért. Igen, dolgozzunk ezen közösen, a legjobb minőségű paprika, legyen például Magyarországról. Egy kiváló terméket szeretnénk visszahozni a mindennapjainkba, amely GMO-mentes, ahol az antibiotikum sem dominál az állattenyésztésben. Igen, biztosan drágább lesz, 20-30 euró körül látjuk a kilónkénti árát, de biztos vagyok benne, hogy keresik majd az emberek. Egyre többen lesznek azok, akik hajlandók megfizetni a minőséget – mondta búcsúzóul a Slow Food Tatry polgári társulás képviselője, Ladislav Raček. 

Megjelent a Magyar7 2024/7. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.