2023. december 6., 09:11

Vége a hollywoodi sztrájknak! A színészcéh jóváhagyta a hároméves megállapodást a stúdiókkal

A hollywoodi színészcéh, a SAG-AFTRA tagjai kedden szavazásukkal is elfogadták új hároméves szerződésüket a nagy hollywoodi stúdiókkal, ami véget vetett a filmes és televíziós produkciókat leállító hathónapos sztrájkjuknak.

hollywood
Fotó: pixabay.com

A színészcéh közlése szerint a szerződésről szavazó tagok 78 százaléka támogatta a Netflixszel, Disneyvel és a filmes és televíziós producerek szövetségének (AMPTP) más tagjaival kötött megállapodást.

A színészcéh szavazati joggal rendelkező tagjainak 38 százaléka adta le voksát - számolt be róla az X-en a SAG-AFTRA, amely 160 ezer színészt és médiában dolgozó más szakembert képvisel.

Az új szerződés fizetésemelést és a streamingek utáni bónuszt is nyújt a tagoknak.

A színész érdekképviselet szerint a megállapodás értéke a következő három évben több mint egymilliárd dollárra rúg.

A céh a filmeknél a mesterséges intelligencia felhasználásának szabályait is lefektette, bár voltak színészek, akik a garanciákat nem tartották kielégítőnek.

Fran Dreschner, a SAG-AFTRA elnöke a megállapodás elfogadásával kapcsolatban kiadott közleményében a céh "aranykoráról" írt, és hangsúlyozta, hogy a színészképviselet "soha nem volt még ilyen erős".

A SAG-AFTRA tagjai júliusban kezdték a sztrájkot, amelynek a nagy stúdiókkal novemberben elért előzetes megállapodás vetett véget, amelynek eredményeként a színészek azonnal felvették a munkát.

A forgatókönyvírók szintén sztrájkoltak ebben az évben. Öt hónapos munkabeszüntetésük októberben ért véget, mikor a forgatókönyvírók céhéből (WGA) szavazó tagok 99 százaléka elfogadta az új szerződési feltételeket.

A forgatókönyvírók és színészek sztrájkja rengeteg televíziós és filmes produkciót kényszerített leállásra, a tévécsatornák ismétlésekkel és valóságshow műsorokkal pótolták a hiányzó tartalmakat.

A megállapodást a hollywoodi stúdiók is üdvözölték, mint kiemelték, az "történelmi előnyöket és védelmet nyújt", és elfogadásával az ágazat és az abban dolgozók is erejük teljében térhetnek vissza a munkához".

A hollywoodi produkciókban dolgozó stábtagok, zenészek és sofőrök jövőre kezdenek majd tárgyalni új szerződéseikről - emlékeztetett rá a SAG-AFTRA közleménye, amelyben azt is hangsúlyozták, hogy a színészcéh által elért eredmények a többiek alkupozícióit is javíthatják.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.