2023. március 11., 10:11

Védd meg önmagad!

2023. március 9-én a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban tartott előadást Sklut Tibor, a KOBUKRAV önvédelmi módszer kifejlesztője és edzője. Az előadás során ismertette a legalapvetőbb menekülési technikákat, annak a több mint 30 oldalas könyvecskének a vonatkozásában, amely voltaképpen a KOBUKRAV önvédelmi rendszer elméleti részét tartalmazza. Ennek a kiadványnak az elektronikus változata az egyesület honlapján hét nyelven beszerezhető.

img_20230309_170301
Galéria
+5 kép a galériában
Lacza Ilona és Sklut Tibor
Fotó: Lacza Gergely

Sklut Tibor több alkalommal is részt vett önvédelmi képzéseken Izraelben olyanokkal, akik napi szinten 8-10 órát edzenek. A KOBUKRAV önvédelmi módszert Sklut Tibor az izraeli Krav Maga (magyarul: utcai harc) harcművészetből fejlesztette ki, mint a bárki számára könnyen elsajátítható legalapvetőbb önvédelmi technikák gyűjteményét. A Krav Maga megalkotója, a zsidó származású Lichtenfeld Imre Budapesten született 1910-ben és Pozsonyban nőtt fel. Apja nyomozó és közelharc oktató volt, ő maga pedig sikeres birkózó és ökölvívó. Az 1930-as évek végén már üldözték a pozsonyi zsidóságot, ezért Imre a többi zsidó ökölvívóval és birkózóval próbálta segíteni, védeni társait.

Közben rájött, hogy a sport nem sokat ér, ha valódi küzdelemről van szó, pusztán az állóképességben segít, de az igazi küzdelemben lényegében használhatatlan, ezért elhatározta, hogy saját önvédelmi technikákat fejleszt ki.

1940-ben Palesztinába menekült, de csak 1942-ben érkezett meg a helyszínre, ahol „földalatti” zsidó csoportok tagjait képezte. Izrael állam megalapítása után, 1948-ban a Védelmi Erők testnevelés- és közelharcoktatás szakágának vezetőjévé nevezték ki. Az idők folyamán a Krav Magát átalakította, hogy a rendőrség és a civil emberek is könnyen elsajátíthassák. A múlt század utolsó évtizedének elején tanítványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval megalapította a Nemzetközi Krav Maga Szövetséget (IKMF), melynek 1996-tól Eyal Yanilov az elnöke. Lichtenfeld 1998-ban hunyt el Netánjában.

img_20230309_170321
Sklut Tibor
Fotó:  Lacza Gergely

Igaz, hogy a KOBUKRAV a Krav Magából eredeztethető, azonban kizárólag önvédelmi irányzat, tehát támadásra nem használható. Teljesen eltér minden önvédelem oktatással foglalkozó módszertől, ugyanis az ember természetes ösztönéből, legalapvetőbb reakcióiból indul ki, s így képes az egyén saját önvédelmi stílusát fejleszteni, ráadásul ez az önvédelmi készség akkor is megmarad, ha hosszú ideig nem gyakorolják. Nem az a célja, hogy hosszú évek után az önvédelem mestereinek diplomát adjon, hanem a védekezés ábécéjét szeretné megtanítani, ami néhány óra alatt mindenki számára könnyen elsajátítható.

A könyv előzményeként kiszolgált obsitosokkal karöltve 40 országban különféle bűncselekményeket elemeztünk. Utcai támadásokra fókuszáltunk, amelyeknek csak egy szabálya van, mégpedig az, hogy nincsenek szabályai. Viszont azt a következtetést vontuk le nagyon sok bűncselekmény feldolgozása után, hogy vannak szabályszerűen ismétlődő modellhelyzetek. Például ha egy utcai támadás ér egy nőt, az összes akció 90%-át 5 támadási modell szolgáltatja. Ezekre kerestünk egyszerű, gyorsan elsajátítható, de hatékony önvédelmi technikákat, amelyeket a dunaszerdahelyi Szabó Gyula Alapiskolában teszteltünk”,

– mesélte az előadó.

A KOBUKRAV a fizikai önvédelem mellett a megelőzésre és a verbális önvédelemre is fókuszál, ellentétben a harcművészetekkel és a belőlük kialakított sport változatokkal, amelyek többnyire nem kínálnak megoldásokat az utcai támadások megelőzésére és hatékony kivédésére, mutatott rá a technikai és felfogásbeli különbségekre Sklut Tibor.

Az előadó bemutatta a kobutant, azt a speciális, henger alakú és csúcsban végződő önvédelmi segédeszközt, amely recés kialakítása folytán egy ökölbe szorított kézbe jól illeszkedik.

Sklut Tibor szerint ez a leghasznosabb és leghatékonyabb megoldás a személyünket ért támadások hatékony kivédésére, továbbá könnyű súlyának és keménységének köszönhetően nagyon egyszerű a használata, és az elsajátított önvédelmi technikák hatásfokát megsokszorozza.

Az előadás során a könyv nyomvonalát követve Sklut Tibor említést tett a gyermekek számára kifejlesztett önvédelmi technikákról, továbbá a KOBUKRAV gyermekprogramról is, amely lehetőséget teremt arra, hogy a sikerélményeken keresztül a mozgást is megszeresse a gyermek. Foglalkozásokat és táborokat is tartanak gyermekek számára. Az est folyamán többek között szó esett még a nők számára kifejlesztett önvédelmi technikákról, a bot- és késtámadások elleni hatékony védekezésről, a fegyveres támadás elleni magatartásról, az utcai harcosok és a a drogosok elleni védekezésről. További információk a KOBUKRAV Facebook-oldalán találhatók.

img_20230309_170306
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.